Metrorex dă un ultimatum magazinelor din subteran: Să dispară până pe 2 aprilie! Care a fost replica sindicaliştilor care le deţin

Metrorex dă un ultimatum magazinelor din subteran: Să dispară până pe 2 aprilie! Care a fost replica sindicaliştilor care le deţin

Metrorex a transmis că până pe 2 aprilie așteaptă ca spațiile magazinelor din subteran să fie eliberate și să îi fie predate în mai puțin de două săptămâni.

Din informațiile SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații a căror suprafață se întinde pe circa 5.900 de metri pătrați. În ele funcționează magazine cu mărfuri diverse, de la genți și electronice, până la covrigi și gogoși.

Metrorex a închiriat aceste spații comerciale, încă din 1994, către Sindomet Serv com SRL. Firma e deținută de Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi. Iar sindicatul subînchiria spațiile primite de la Metrorex către diverși comercianți.

În baza respectivului contract - care a tot fost prelungit prin acte aditionale - firma sindicatului rămânea cu 75% din încasările din chirii, iar Metrorex primea doar 25%, potrivit informațiilor publicate de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

ADVERTISING

În toţi aceşti ani, societatea sindicatului a câștigat milioane de euro. Cu parte din sumă și-a construit o bază de tratament la Bușteni, unde angajații Metrorex pot petrece sejururi de 4 zile cu reducere de 99%.

Drulă a precizat și că ”firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 de lei și un profit de 6.197.855 de lei”.

Contractul dintre Metrorex şi Sindomet Servcom pentru spațiile comerciale de la metrou a expirat în 2018 și este, la acest moment, obiectul mai multor litigii în instanță.

Dar momentan nimic nu s-a schimbat, de facto. Sindomet încă administrează spațiile și le subînchiriază.

În context, Metrorex a transmis pe 25 martie că a făcut o analiză și că ”s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgență”.

ADVERTISING

Ca atare, societatea de metrou vrea ca spațiile să fie eliberate și să îi fie predate într-o săptămână.

”În acest context, ținând seama și de expirarea contractului încheiat cu firma care administrează spațiile comerciale, a notificărilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat în repetate rânduri dezafectarea acestor spații, dar și ca urmare a Raportului de control întocmit de Metrorex cu privire la luarea măsurilor ce se impun în concordanță cu respectarea Normativului pentru proiectarea Construcțiilor și Instalațiilor Specifice de Metrou privind prevenirea și stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administrează spațiile comerciale ca, în regim de urgență, să fie eliberate și predate către administratorul rețelei de transport subteran toate spațiile comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou până la data de 02.04.2021.

ADVERTISING

Continuarea activității spațiilor comerciale amplasate în calea de evacuare din incinta metroului periclitează securitatea persoanelor în caz de urgență, precum și evacuarea rapidă și sigură a acestora.

Mai mult, acestea creează un mediu nefavorabil pentru publicul călător prin aglomerarea mărfurilor în afara spațiului comercial, supraaglomerarea cu mărfuri combustibile, băuturi alcoolice și comercializarea produselor de patiserie.

Precizăm că Metrorex nu va ezita să ia toate măsurile ce se impun pentru a reda publicului călător condiții de transport civilizate, în siguranță și în conformitate cu standardele europene”, se arată într-un comunicat remis de Metrorex redacției SpotMedia.ro.

Nu este prima încercare a Metrorex de a elibera spațiile comerciale.

Doar că în trecut, ori de câte ori s-a ajuns la acțiuni concrete, salariații din sindicatul condus de Ion Rădoi au organizat greve sau alte acțiuni de protest și au mers în instanță. Una peste alta, au reușit mereu să blocheze evacuarea.

Până la momentul publicării acestui articol, președintele USLM, Ion Rădoi, nu a putut fi contactat telefonic pentru a preciza dacă Sindomet Servcom va da sau nu startul evacuării magazinelor din subteran.

În schimb, Rădoi a precizat pentru publicația specializată Clubferoviar.ro că i se pare o acțiune ”la intimidare” a Metrorex și că - de vreme ce există proces în instanță pe tema spațiilor comerciale - instituția nu poate impune evacuarea lor peste noapte.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a precizat la scurt timp după preluarea mandatului că își dorește să eficientizeze Metrorex SA și că asta înseamnă că societatea nu trebuie să se mai afle sub influența sindicatului.

”Toate magazinele din metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

În acest moment, Contractul de Asociere pe spaţiile comerciale şi situaţia spaţiilor fac obiectul unui proces aflat pe rolul instanţei de judecată.

Noi, USLM, avem încredere în justiţia din România şi aşteptăm cu încredere hotărârea instanţei", se arată într-un comunicat al USLM, citat de Agerpres.

Sindicaliștii susțin în comunicat că noul director al Metrorex, Marian Paraschiv, a fost ”parașurat” la conducerea companiei, iar acum dă ”dovezi de credință” față de Cătălin Drulă, atacând sindicatul.

Or, susțin sindicaliștii, Metrorex ar avea probleme urgente de rezolvat, care nu vizează spațiile comerciale din care câștigă sindicatul bani.

"Deja, de mâine, 26.03.2021, zece trenuri nu vor mai ieşi în circulaţie din lipsă de personal calificat. Grija faţă de siguranţa circulaţiei şi de obţinerea fondurilor necesare bunei funcţionări trebuie să primeze în activitatea directorului general, nu grija faţă de cei ce l-au numit în funcţie", se mai arată în comunicatul USLM citat de Agerpres.

În plus, sindicaliștii susțin că bugetul propus de noua conducere a Mterorex ar putea duce la închiderea M5.

Toate referirile vin după ce ministrul Transporturilor a precizat că Metrorex pierde bani și că managementul va trebui să aleagă: fie renunță la majorările salariale ale angajaților, fie menține nivelul salarial, dar concediază oameni.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇