Cătălin Drulă anunță finalizarea controlului la Metrorex: Nivelul salariilor poate fi menținut prin concedieri

Cătălin Drulă anunță finalizarea controlului la Metrorex: Nivelul salariilor poate fi menținut prin concedieri

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că a primit raportul Metrorex al Corpului de Control. Lista de probleme, deficiențe și abuzuri descoperite este lungă, susține ministrul. Nivelul actual al salariilor poate fi menținut doar prin concedieri, au stabilit cei care au făcut ancheta.

Ministrul Cătălin Drulă a prezentat pe pagina de Facebook principalele probleme descoperite de Corpul de Control la compania Metrorex. În fruntea listei este modul în care au fost majorate salariile angajaților.

CORPUL DE CONTROL A FINALIZAT RAPORTUL METROREXAm semnat documentul astăzi, iar la începutul săptămânii viitoare veÈ›i…

Posted by Cătălin Drulă on Thursday, March 4, 2021

„Negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum.

Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă.

Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat.

Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei.

În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli.

Iar prevederile legale au mai fost încălcate pentru că orice creștere de salarii trebuie să aibă sursă de bani stabilită și pentru anul viitor.

La Metrorex au găsit o portiță pentru 2020 și și-au spus că, în 2021, vine statul să acopere diferența”, a explicat, pe Facebook, ministrul Drulă.

Salariile pot rămâne la fel doar după concedieri

Reprezentantul Guvernului mai spune că dacă Metrorex nu va prezenta un buget pentru anul acesta cu cheltuielile salariale la nivelul bugetului aprobat în 2020, atunci acesta nu va fi avizat.

De asemenea, raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menținut decât dacă Metrorex își reduce personalul.

Alte probleme descoperite de Corpul de Control au legătură cu sporurile acordate în mod ilegal și contractele semnate de sindicat. Toate informațiile vor fi trimise instituțiilor abilitate, anunță ministrul Transporturilor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇