Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a comentat vineri dimineaţă protestul care a oprit complet circulaţia la metrou de câteva ore. El acuză o acţiune complet ilegală şi promite că nu va ceda şantajului sindicaliştilor, pentru că are legea de partea sa.
„O acțiune ilegală dă peste cap viața unui întreg oraș.
Când interese mafiote sunt amenințate, o mână de oameni se agită pentru păstrarea unor privilegii și sinecuri.
Faptul că sindicatul USLM blochează metroul bucureștean este o palmă dată întregii Românii.
Nu vorbim doar despre locuitorii Capitalei, care azi nu s-au putut deplasa cu trenurile Metrorex. Ci de toți contribuabilii care susțin prin subvenție de la bugetul național activitatea și, evident, salariile de la companie.
Oamenii onești care lucrează la metrou au venit în această dimineață să muncească în folosul călătorilor. Pentru ei am toată aprecierea. Nu vă lăsați amăgiți: miza ocupării ilegale a unor șine de metrou nu o reprezintă binele angajaților.
Nu, miza o reprezintă afacerile oneroase cu închirierea de spații comerciale. E dincolo de orice bănuială având în vedere notificarea trimisă ieri pentru evacuarea spațiilor ocupate ilegal după expirarea contractului dintre Metrorex și firma sindicatului USLM în 2018.
O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare.
Cu legea de partea noastră nu vom da înapoi", este mesajul lui Drulă postat pe Facebook.
Niciun metrou nu circulă în Bucureşti, vineri dimineaţa, din cauza unui protest al angajaţilor organizat în staţia Piaţa Unirii.
În mod normal, trenurile ies pe traseu la 5 dimineaţa, dar azi nu s-a întâmplat asta pentru că angajaţii fac un soi de grevă neanunţată, sub formă de protest spontan organizat de sindicat.
De ce se întâmplă asta? Pentru că ieri conducerea Metrorex a anunțat că va evacua spațiile comerciale din stații, deoarece acestea “pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.”
Din informațiile SpotMedia.ro, la metrou sunt 331 de spații a căror suprafață se întinde pe circa 5.900 de metri pătrați. În ele funcționează magazine cu mărfuri diverse, de la genți și electronice, până la covrigi și gogoși.
Metrorex a închiriat aceste spații comerciale, încă din 1994, către Sindomet Serv com SRL. Firma e deținută de Unitatea – Sindicatul Liber de la Metrou (USLM), condus de Ion Rădoi. Iar sindicatul subînchiria spațiile primite de la Metrorex către diverși comercianți.
În baza respectivului contract – care a tot fost prelungit prin acte aditionale – firma sindicatului rămânea cu 75% din încasările din chirii, iar Metrorex primea doar 25%, potrivit informațiilor publicate de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
În toţi aceşti ani, societatea sindicatului a câștigat milioane de euro. Cu parte din sumă și-a construit o bază de tratament la Bușteni, unde angajații Metrorex pot petrece sejururi de 4 zile cu reducere de 99%.
Drulă a precizat și că ”firma Sindomet Servcom SRL a avut, în 2019, o cifră de afaceri de 7.981.344 de lei și un profit de 6.197.855 de lei”.
Contractul dintre Metrorex şi Sindomet Servcom pentru spațiile comerciale de la metrou a expirat în 2018 și este, la acest moment, obiectul mai multor litigii în instanță.
Dar momentan nimic nu s-a schimbat, de facto. Sindomet încă administrează spațiile și le subînchiriază.
Potrivit Antena3, aseară târziu, la 23:30, ar fi existat o întâlnire între reprezentanţii Metrorex si ai sindicatului pentru a discuta această chestiune spinoasă, însă a rămas fără niciun rezultat, ca dovadă protestul de azi.
Nu este prima încercare a Metrorex de a elibera spațiile comerciale.
Doar că în trecut, ori de câte ori s-a ajuns la acțiuni concrete, salariații din sindicatul condus de Ion Rădoi au organizat greve sau alte acțiuni de protest și au mers în instanță. Una peste alta, au reușit mereu să blocheze evacuarea, aşa cum încearcă şi acum.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a precizat la scurt timp după preluarea mandatului că își dorește să eficientizeze Metrorex SA și că asta înseamnă că societatea nu trebuie să se mai afle sub influența sindicatului.
Citește și: