Dacă m-am vaccinat și intru în contact cu o persoană infectată, mai stau în carantină? Și cum îi protejez pe cei dragi? Dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebările zilei

Dacă m-am vaccinat și intru în contact cu o persoană infectată, mai stau în carantină? Și cum îi protejez pe cei dragi? Dr. Gindrovel Dumitra răspunde la întrebările zilei

Riscul ca o persoană vaccinată împotriva Covid-19 să împrăștie virusul continuă să existe, chiar dacă este foarte mic, la fel și riscul de infectare, dar ”vaccinarea reduce enorm riscul de transmitere a bolii”, subliniază ferm medicul Gindrovel Dumitra.

Singura legătură pe care am găsit-o în actualul cadru legal între vaccinare și obligația de a sta totuși în carantină apare în Hotărârea nr.4 din 18 ianuarie 2021 a CNSU, care se referă la persoanele care se întorc în țară din străinătate și prevede anumite excepții de la carantinare pentru cei vaccinați care intră în contact cu o persoană pozitivă.

Dar ce se întâmplă însă dacă nu ai părăsit țara în ultimul an? Să spunem că te-ai vaccinat și un apropiat cu care te-ai întâlnit recent îți spune că tocmai a fost testat pozitiv. Mai stai în carantină?

Și cum te asiguri că, după vaccinare, îi protejezi și pe cei din jur, nu doar pe tine?

Gindrovel-Dumitra

Medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină Familiei (SNMF) și membru al Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID (CNCAV), oferă câteva răspunsuri, argumente și sfaturi pentru cititorii SpotMedia.ro.

ADVERTISING

Spot: O persoană vaccinată care a intrat în contact direct cu una testată pozitiv cu Covid-19 mai stă în carantină? De ce?

Nu, nu mai stă. Argumentul este că riscul ca această persoană să devină purtătoare și mai departe să împrăștie virusul este foarte, foarte mic. Există, dar e foarte, foarte mic.

Poți să devii pozitiv, dar atenție! Foarte puține persoane ajung în această situație. Nu știm încă procentul, dar ne putem uita pe numărul de cazuri raportate de dl Valeriu Gheorghiță.

Cam asta este rata de risc, de apariție a bolii la populația vaccinată, într-o anumită perioadă de timp. Ceea ce înseamnă că vaccinarea reduce enorm riscul de transmitere a bolii. Categoric nu o exclude complet, pentru că am văzut foarte bine că avem eficacități diferite la vaccin, dar reduce semnificativ capacitatea unei persoane de a deveni purtător și de a împrăștia boala.

ADVERTISING

În același timp, ne amintim că la începutul pandemiei se spunea că 10 oameni simptomatici îmbolnăvesc 20, dar dacă acei 10 oameni sunt asimptomatici, se îmbolnăvește unul singur.

Deci chiar dacă te pozitivezi, având în vedere că replicarea virală nu mai este liberă la nivelul mucoasei nazale, ci este estompată (atât cât poate să fie) de către anticorpi, se consideră că riscul există, repet, dar el este minim.

Spot: Suntem la final de martie 2021. Ce îi sfătuiți pe cei care se întreabă ”Cum mă protejez cel mai bine împotriva Covid-19”?

În primul rând, dacă avem acces la vaccin, să ne vaccinăm cu prima ocazie, indiferent de vaccin, pentru că fiecare dintre ele oferă protecție (în grade diferite, e adevărat, dar una este să stai neprotejat și alta este să obții o protecție mai mică). E important: Primul vaccin pe care îl prinzi, pe acela să îl accepți și să îți fie administrat. Este cel mai bun lucru pe care îl putem face fiecare dintre noi.

ADVERTISING

Urmează celelalte măsuri pe care le cunoaștem deja: purtarea măștii, evitarea aglomerațiilor, păstrarea distanței de doi metri între persoane, spălatul pe mâini cu apă și săpun, plus dezinfectant. Măsurile clasice, banale.

cumparaturi
Foto: Camelia Badea / Spotmedia.ro

De ce s-au înmulțit totuși cazurile în Timișul carantinat? Să mă îngrijorez dacă nu am nicio reacție după vaccin? Dr. Virgil Musta răspunde la întrebările zilei

Spot: Bun. M-am vaccinat, deci m-am protejat. Cum îi protejez și pe ceilalți, pe cei dragi în primul rând? Mai pot face ceva sau nu?

În primul rând, trebuie spus că numărul de persoane care se îmbolnăvesc dintre cei vaccinați este strâns dependent de numărul de surse existente în populație.

Cu cât există mai multe surse de infectare, cu atât riscul de a mă îmbolnăvi și eu este mai mare, indiferent că sunt vaccinat sau nu – variază doar procentele. De aceea, categoric trebuie să respectăm toate regulile în continuare (cele menționate mai sus) până în momentul în care numărul de surse de infectare din jurul nostru va deveni aproape nesemnificativ.

Spot: Ne puteți da un orizont de timp, o veste bună despre revenirea la o oarecare normalitate? Ce ar trebui să se întâmple ca să ajungem acolo?

Eu spun, de obicei, că dacă lucrurile rămân cel puțin la nivelul de acum și dacă acoperim vaccinarea la 60-70% până la sfârșitul lunii septembrie, atunci am putea să ne întoarcem la viața de dinainte.

Dar.... Sunt foarte mulți de ”dar” la mijloc.

Primul este atingerea procentului de 60-75%. Ezitarea în fața vaccinării este un fenomen complex și variabil în timp, nu este stabil. Depinde de informațiile publice care se transmit și de intensitatea cu care se transmit. Depinde de evenimentele care apar și de percepția în legătură cu ele.

De pildă, găsim pe cineva care vinde un vaccin din centrul de vaccinare. Asta nu are nicio relevanță în ceea ce privește sănătatea mea sau a dvs, în schimb, poate să amprenteze, să influențeze decizia cuiva de a se vaccina mai departe.

Sunt atât de multe variabile în această ecuație, încât cred că într-o variantă optimistă ajungem în luna septembrie cu procentul de 60-70% acoperire vaccinală.

Și, apoi, mai contează încă un element: Capacitatea virusului de a se modifica și de a scăpa de sub efectul vaccinului. Ok, e în regulă, mai administrăm o doză atunci, n-ar fi asta o mare problemă cu un vaccin bivalent, trivalent... Dar trebuie să înțelegem că totul este o competiție în acest moment, o competiție între noi și virus. Cu cât îl lăsăm să circule mai mult în populație, cu atât riscul de a se modifica e mai mare.

SARS-CoV-2 a ajuns un ”supercomputer” biologic creat de noi. Măsurile luate împotriva lui sunt un fel de antibiotic social

Află mai multe din rubrica Totul despre vaccinare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇