Măsurile ridicole ale unui guvern nevolnic

Măsurile ridicole ale unui guvern nevolnic

Măsurile antiCovid scremute aproape o săptămână sunt o mare fâsăială care dă măsura slăbiciunii periculoase și pe alocuri inepte, dar și a populismului periculos al acestui guvern.

Pare că au fost alese cele care să deranjeze cât mai puțin, dar mai ales cele care să pună cel mai puțin la încercare o autoritate publică total destrămată.

Guvernul nu vrea să arate că nu mai poate impune nimic, exact atunci când suntem cu ATI-ul plin, când frica de virus este la cel mai scăzut nivel, când lumea este mai obosită și tot mesajul în privința combaterii bolii a fost decredibilizat.

Să luăm Bucureștiul. Deși este la un indice de infectare egal cu al altor localități aflate în carantină, va avea niște limitări absolut simbolice. În timpul săptămânii. absolut nimic în afara restaurantelor deja închise, dar mutate pe terase practic închise. Veselie și relaxare, așadar.

ADVERTISING

Prefectul amenință cu controale care, atunci când nu sunt menite să vâneze pe cineva anume, se vor lăsa cu amenzi cât consumația de la o masă.

Vineri, sâmbată si duminică, nu se va mai putea circula după ora 20 și nu se va putea intra în mall-uri după ora 18. O mare lovitură dată pandemiei, nu glumă! Să vedem ce urmează să se întâmple, în mod logic.

Până vineri la 20 din București se va ieși pe capete, fiecare unde vede cu ochii, în stațiuni, la rude, la prieteni, pe unde vor putea. Sigur că vor lua și virusul după ei, dacă sunt infectați, că doar n-o să-l închidă în casă.

Adică în loc să încerci să limitezi cât poți mișcările de oameni din localități cu circulație intensă a virusului, esența carantinei, tu stimulezi circulația la maximum nepunând nicio limită până vineri la ora 20.

Pentru cine totuși chiar nu va găsi unde să plece din București, mall-urile rămân deschise până la 18. Dacă scurtezi programul de lucru, ce efect obții oare? Sporești aglomerația în timpul mai scurt de funcționare, e simplu. Nu cred că trebuie să fii genial ca să înțelegi că scurtarea programului va provoca exact ceea ce tu vrei să eviți, pentru că aglomerația este mediul ideal de transmitere a infecției.

Aglomerația va spori și la metrou, unde în afara orelor de vârf trenurile vor circula la intervale mai mari, deci timpul petrecut în stații și numărul celor din vagoane va fi mai mare.

Deci liber la infectare în București și din București!

Pentru localitățile care trec de 7,5/mie, aceleași restricții geniale se extind pentru restul săptămânii. Cu exact aceleași efecte.

Pentru slujba de Înviere, alt populism. Toată Europa Occidentală întâmpină Paștele catolic cu prudență, unii cu lockdown, nu-și mai dă nimeni ochii peste cap.

La noi, deși vârful de infectări este așteptat tocmai înainte de Paști - că doar de aia prelungim și vacanța elevilor, nu? - se stabilește de pe acum că la Înviere va fi liber până la ora 2. Cum să îți asumi așa ceva când tu, guvern, te aștepți deja la cel mai rău val de până acum și când deja ești cu ATI-ul plin?

Deja radicalii, precum Teodosie Snagoveanul, protestează și la această minimă restrângere. Cum adică până la 2? Vor obține tot ce vor, pentru că blestemul patriarhului Daniel la adresa liberalilor de Sf. Dumitru le-a băgat frica în oase politicienilor, iar liderul PSD Marcel Ciolacu nu face decât să instige la iresponsabilitate.

Mi se pare de o aroganță uluitoare Teodosie Snagoveanul când spune: „cu Dumnezeu nu negociem!”. De când are un om, fie el și preot, exclusivitate cu Dumnezeu? De ce numai Sangoveanul îl reprezintă pe Dumnezeu? De ce nu și medicul de la ATI care salvează vieți și care cade de pe picioare de oboseală și care ne imploră să evităm aglomerațiile?

Nici nu vreau să mă gândesc ce va fi în biserici în Săptămâna Mare și regret profund că aripa radicală a conducerii BOR a reușit să impună o atitudine atât de iresponsabilă în aceste vremuri, când era nevoie mai mult decât oricând de înțelepciune. Înțelepciunea papei Francisc, de exemplu.

Ca de obicei, singura sacrificată a fost școala. Vacanța suplimentară ar fi fost o măsură bună, cu două condiții:

  1. Să fi fost însoțită și de alte măsuri serioase, nu bășcălia decisă joi. Cu mall-urile și terasele deschise, ce va face elevul liber toată ziua?

2. Să fi fost recuperată, așa cum dorea inițial ministrul Câmpeanu, prin prelungirea anului școlar până pe 2 iulie. Oamenii raționali, ca fostul ministru Mircea Miclea, cereau de anul trecut ca anul școlar să fi început cu mult mai repede pentru a compensa pierderile. Nu era nicio nenorocire ca anul școlar să ajungă în iulie, chiar până pe 15 iulie.

Pentru că este enorm de recuperat, nu doar aceste săptămâni de vacanță suplimentară, ci și perioada școlii online, la care unii copii nu au avut acces deloc, chiar în București, sau care a fost de foarte proastă calitate din cauza profesorilor nepricepuți la tipul acesta de predare.

Dar aici și-au dat părinții testul de responsabilitate. Cum să fie școală în iulie? Nu cred o iotă despre dificultatea de a învață pe căldură și alte pretexte. De fapt, sunt 200% sigură că este vorba despre concedii, despre năvala pe care toți așteaptă să o dea pe plaje. Și se știe că finalul de iunie este în general cu prețuri mai mici.

Așa că în coliziune cu distracția, educația copilului pierde. Deci nu se va mai recupera decât o săptămână, dacă și aceea.

Atâta se poate, aceștia suntem, oameni care trebuie convinși cu restricții să-și apere viața. Aceștia ne sunt conducătorii, foarte ezitanți, foarte slabi, total lipsiți de coerență și autoritate.

Citește și alte texte de opinie scrise de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇