Noile restricții, anunțate oficial: În ce condiții se închid magazinele la 18:00 și când se interzice ieșirea din casă după ora 20:00 (Document)

Noile restricții, anunțate oficial: În ce condiții se închid magazinele la 18:00 și când se interzice ieșirea din casă după ora 20:00 (Document)

Autoritățile au anunțat într-o conferință de presă, joi seara, noile măsuri restrictive care se vor aplica în starea de alertă, care a fost, din nou, prelungită.

Cel care a prezentat noile măsuri a fost Raed Arafat, șeful DSU. Astfel, circulația va fi restricționată mai devreme în localitățile unde rata de infectare trece de 4 cazuri la o mie de locuitori, în weekend. De asemenea, în aceste localități se vor închide și magazinele mai devreme, tot doar în weekend.

În schimb, în localitățile unde incidența cazurilor trece de 7 la mie, aceste măsuri se vor aplica în fiecare zi a săptămânii, nu doar în weekend!

Ședința de guvern a avut loc după ce Executivul a primit un draft cu propuneri de la Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat anterior, în această seară, că va convoca Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU) imediat ce Guvernul adoptă hotărârea. El a menționat că, cel mai probabil, ședința va avea loc vineri dimineață, iar restricțiile în Capitală vor intra în vigoare vineri seara.

ADVERTISING

Detalii aici - Prefectul Capitalei dă detalii despre noile restricții din Capitală: Vineri dimineață vor fi stabilite, iar seara intră în vigoare

SpotMedia.ro a transmis, în format LIVE TEXT, cele mai importante declarații ale oficialilor:

Premierul Florin Cîțu:

În urma discuțiilor, astăzi, în ședință, am luat câteva decizii care vor ajuta la reducerea efectelor pandemiei. Acestea vor fi prezentate de secretarul de stat Raed Arafat.

Au fost adoptate în hotărâre de guvern. Am adoptat și câteva prelungiri ale unor decizii luate anul trecut pentru mediul de afaceri.

(...)

Modalitatea de calcul se schimbă. Cele două formule nu au implicații reale semnificative, doar că discutăm de un decalaj de trei zile. Pentru acuratețe, e bine să le folosim. Voiam să-i liniștesc pe oameni că anul trecut a fost folosită o formulă diferită.

Măsurile sunt sigur că vor duce la dezbatere în spațiul public. România are astăzi printre cele mai relaxate măsuri. În continuare, scopul e de a mentine economia deschisă și dacă respectăm aceste măsuri, nu e nevoie să luam altele.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ne dă posibilitatea să accelerăm campania de vaccinare. Îi fac o propunere dlui ministru al Sănătății. Referitor la discuția pe școală. Să căutăm resursele să îi testăm pe elevi când se întorc la școală, după vacanță. Vă voi ajuta și eu să găsiți resursele. Deci să găsim resursele pentru a testa elevii cu acele teste non-invazive.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU):

Bună seara, în cursul săptămânii care a trecut, am avut o ședință la grupul tehnico-științific, s-a discutat situația epidemică actuală. Au fost propuse mai multe măsuri, discutate azi în CNSU, rezultând hotărârea nr. 20/2021:

Măsurile adoptate sunt urmatoarele:

Referitor la intervalul orar în care este permisă circulația: acolo unde incidența este peste 4 la 1000 în ultimele 14 zile urmează ca în weekend, adică vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la orele 20:00, nu orele 22:00, așa cum este acum. Iar la operatorii economici până la ora 18:00.

ADVERTISING

Revenirea asupra măsurii se face când incidența scade sub 3,5 la mie.

A doua măsură, dacă incidența depășește 7,5/ 1000 - atunci circulația este permisă până la ora 20:00 toată săptămâna, iar la operatorii economici se aplică ora 18:00 tot pe toată durata săptămânii. Revenirea asupra măsurii se va face dacă rata de infectare scade sub 7 la mie.

Sunt abilitați Ministerul Sănătății și ministerele de resort pot modifica ordinele existente astfel încât să fie clar la operatorii economici care e numărul permis de persoane în interior. Acest lucru va fi clarificat la ordin de ministru.

Pentru noaptea de 27.03 - 28.03, sâmbătă și duminică, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa la sărbătoarea Pesach - doar pentru persoanele care îndeplinesc excepțiile din hotărârea de guvern sau merg la această sărbătoare.

Pentru noaptea de 3 aprilie spre 4 aprilie se va permite circulația persoanelor în afara locuinței în intervalul orar 20:00 - 02:00 pentru deplasarea și participarea la slujbele religioase de Paștele Catolic.

S-a discutat și de perioada Paștelui Ortodox, 1 - 2 mai, care și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la sărbătoare, nu vor fi limitări, dar nu va apărea în hotărârea de guvern de acum, pentru că aceasta este valabilă până la 14 aprilie. Reglementarea va fi în următoarea hotărâre de guvern de prelungire a stării de alertă.

Operatorii economici de fitness ca profil vor avea activitatea suspendată acolo unde rata trece de 4 la mie și se va relua când incidența scade sub 3,5 la mie.

Tot în cadrul hotărârii CNSU a fost aprobată lista țărilor galbene, iar noutatea e că Marea Britanie nu se mai află pe listă. Se va putea călători fără intrare in carantină.

Aceste măsuri sunt menite să reducă mobilitatea și contactul pentru a reduce răspândirea virusului, sunt măsuri care devin obligatorii și nu se mai discută sau dezbat.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇