Vacanţa de primăvară va avea peste o lună, dar nu şi pentru clasele terminale. Examenele rămân la datele deja stabilite

Vacanţa de primăvară va avea peste o lună, dar nu şi pentru clasele terminale. Examenele rămân la datele deja stabilite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că semestrul doi va fi redus cu o săptămână, cu excepția claselor terminale.

Totodată, vacanța de primăvară va avea mai mult de o lună, dar nu și pentru elevii claselor a VIII-a și a XII-a.

”Structura anului școlar nu va suferi nicio modificare pentru clasele terminale. Clasele terminale rămân pe programul stabilit, adică vacanță pentru sărbătorile pascale catolice între data de 2 aprilie și 11 aprilie, vacanță pentru sărbătorile pascale ortodoxe între 30 aprilie și 9 mai.

Pentru celalalte clase se face punte între cele două vacanțe de Paște, între 2 aprilie și 4 mai.

ADVERTISING

Semestrul al II-lea va fi redus cu o săptămână, toate clasele în afară de cele terminale urmând a finaliza anul școlar pe data de 25 iunie”, a declarat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că, ”în perioada 12-30 aprilie, elevii din clasele terminale participă la cursuri online”.

Examenele naționale au loc la datele stabilite

Cîmpeanu a subliniat că examenele naţionale vor avea loc la datele demult stabilite.

”Examenele naţionale se vor desfăşura la datele stabilite:

ADVERTISING
  • 22-25 iunie - probele scrise ale Evaluării Naţionale
  • 28 iunie – 1 iulie pentru Bacalaureat.

Probele de competenţe vor fi echivalate”, a spus ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei.

”Cu sprijinul cadrelor didactice, într-un an școlar atipic, în care tezele școlare nu se mai susțin, în care numărul notelor a fost redus, cu sprijinul cadrelor didactice se vor încheia acele activități de evaluare și încheiere a rezultatelor școlare. Nu vor fi necesare activități de recuperare a materiei, având în vedere efortul cadrelor didactice”, a precizat ministrul.

ADVERTISING

Se renunță la ”Săptămâna altfel”

În ceea ce îi privește pe elevii din învățământul profesional și tehnic, Cîmpeanu a subliniat că pentru ei finalul anului școlar rămâne la datele cunoscute.

”Pentru filiera tehnologică și învățământul profesional și tehnic, finalul anului școlar va rămâne la datele cunoscute. Este vorba despre elevii care au un an școlar de 37 de săptămâni.

Dacă le-am prelungi și lor cu o săptămâna, merge prea aproape de luna august. Soluția la această situație este renunțarea la Săptămâna altfel și îndrăznesc să spun acest an școlar este în integralitate altfel, nu numai săptămâna altfel”, a precizat ministrul Educației.

Activități remediale, doar unde rata e sub 6

O altă decizie luată este că evaluările pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, dar şi testele PISA rămân în continuare programate cu prezență fizică, în toate școlile care funcționează în localități necarantinate.

Totodată, activitățile remediale se vor susține doar acolo unde rata de infectare este sub 6 cazuri la mia de locuitori, a mai spus ministrul Educației.

Spiru Haret nu voia vacanță prelungită

Azi a avut loc la Ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social, la care au participat reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.

Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” a anunțat, joi dimineață, că dorește menținerea structurii anului școlar și a calendarului examenelor naționale, așa cum sunt reglementate în prezent.

Potrivit federației, problemele nu vor fi rezolvate prin vacanțe prelungite, ci prin identificarea soluțiilor și aplicarea măsurilor de natură să mențină școlile deschise.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇