Consiliul Naţional al Elevilor spune că ministrul Cîmpeanu e iresponsabil că vrea să țină școlile deschise: Tergiversează în mod inutil inevitabilul

Consiliul Naţional al Elevilor spune că ministrul Cîmpeanu e iresponsabil că vrea să țină școlile deschise: Tergiversează în mod inutil inevitabilul

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă decizia Ministerului Educaţiei ca şcolile să rămână deschise şi după depăşirea pragului de incidenţă a cazurilor de COVID-19 de 6 la o mie de locuitori şi reclamă lipsa de consultare.

„Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă propunerea Ministerului Educaţiei şi lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii.

Considerăm că menţinerea şcolilor deschise în format fizic atunci când rata incidenţei depăşeşte 6/mia de locuitori denotă iresponsabilitate, având în vedere faptul că unităţile de învăţământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranţa acestora (de la începerea cursurilor au fost administrate doar 19.000 de teste, din 1.850.000 disponibile în şcoli).

Solicităm ca, odată cu atingerea ratei de infectare 6/1.000 locuitori, unităţile de învăţământ să facă tranziţia către cursurile online, până la scăderea ratei de infectare, indiferent dacă localitatea se află sau nu în mod formal în carantină", afirmă reprezentanţii elevilor.

Potrivit acestora, pot face excepţie simulările pentru examenele naţionale, care se vor derula săptămâna viitoare pentru elevii claselor a VIII-a.

"În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naţionale şi creşterea duratei vacanţei de Paşte la aproape o lună va conduce la apariţia unei rupturi în procesul educaţional şi în ritmul de învăţare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naţionale.

Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creşterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecţie de către elevi şi profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, tactica amânării nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul", adaugă Consiliul Naţional al Elevilor.

”Ministerul Educaţiei să respecte scenariile aprobate”

Reprezentanţii elevilor solicită Ministerului Educaţiei să ia, în mod transparent şi alături de actorii din sistemul educaţional, măsurile care se impun pentru a garanta bunul mers al procesului educaţional din întreaga ţară.

"În contextul în care din ce în ce mai multe localităţi depăşesc rata de infectare de 6/mia de locuitori, e timpul ca Ministerul Educaţiei să respecte scenariile aprobate la nivel naţional şi să procedeze la suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ din aceste UAT-uri, până la scăderea ratei de infectare sub 6/mia de locuitori.

Este iresponsabil ca Ministerul Educaţiei să ignore situaţia epidemiologică şi să nu acţioneze cu celeritate atunci când numărul de cazuri creşte semnificativ. Mai mult, decalarea Evaluării Naţionale nu face altceva decât să creeze confuzie şi o senzaţie de impredictibilitate în rândul elevilor de clasa a VIII-a, amplificată de lipsa testelor de antrenament”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇