Prefectul Capitalei nu vrea să carantineze Bucureştiul pentru că are 25% din economia naţională. Dar nu ar avea o problemă să închidă şcolile

Prefectul Capitalei nu vrea să carantineze Bucureştiul pentru că are 25% din economia naţională. Dar nu ar avea o problemă să închidă şcolile

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a vorbit, marți, despre carantinarea Bucureştiului, în condițiile în care rata de infectare a trecut pragul de 6 azi.

Teoretic, de la 6 cazuri de COVID/o mie de locuitori în sus localitatea respectivă poate intra în carantină.

Zilele acestea, autoritățile de la București s-au întrunit în diverse ședințe pentru a decide calea de urmat în Capitală.

Acum, prefectul spune că așteaptă propunerile de la instituțiile din subordine, iar abia apoi va fi convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență (CMSU).

Nu am convocat astăzi ședința. Am cerut de la membri propuneri de măsuri. Încă aștept analiza tehnico-științifică de la DSP și propunerile lor. Ei acum lucrează la ele (...)

Avem în plan telemunca pentru angajații noștri, acolo unde nu s-a făcut acest lucru. Pentru populația generală există deja norme privind declararea programului de muncă, le venire și la plecare, dar și telemuncă.

Alin Stoica, prefectul Capitalei
ADVERTISING

De asemenea, prefectul Bucureștiului a menționat că nu a primit nici propunerile de la Ministerul Sănătății privind noile măsuri restrictive.

Înțeleg că e un comitet la ora 16:00 la MS. Suntem în legătură cu Ministerul Sănătății, Primăria Capitalei și celelalte instituții.

Alin Stoica

În schimb, un lucru este cert, potrivit prefectului: vor exista noi măsuri de restricţie pentru cetățeni.

E clar că incidența crește și crește abrupt. Trebuie să ne gândim la măsuri suplimentare față de cele pe care le avem astăzi. La momentul acesta, am dispus înăsprirea controalelor în zonele problematice, le știți și voi. Căutăm cu Ministerul Sănătății și Inspecția Sanitară baza legală pentru a suspenda activitatea celor care nu înțeleg să respecte normele în vigoare.

Alin Stoica
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

174 de bolnavi de Covid au murit în 24 de ore, un record de decese pentru acest an (Infografice)

Se închid mall-urile?

Despre închiderea mall-urilor, prefectul spune că nu are o părere, dar subliniază că așteaptă propunerile specialiștilor.

Nu am eu o recomandare, aștept recomandările membrilor Comitetului.  

Alin Stoica
ADVERTISING

Școlile ar trebui să treacă în online

Referitor la închiderea școlilor, odată cu trecea pragului de 6 infectări/ o mie de locuitori, prefectul spune că orele ar trebui mutate online, dacă nu s-a modificat ordinul comun al MS și Ministerului Educației.

De menționat este că Sorin Cîmpeanu, șeful de la Educație, a semnat deja modificarea ordinului, prefectul neavând această informație.

Școlile se vor închide doar dacă localitatea intră în carantină. Cîmpeanu şi Voiculescu vor modifica ordinul care suspenda cursurile la o rată de 6 la mie

Conform ordinului comun, (școlile – n.red.) ar trebui să treacă în online. Da, ar trebui să fie orele online. V-am spus, repet, pe acest ordin, dacă nu se modifică, ar trebui să intre în online. Nu intră automat în online, vom lua măsura în momentul în care Inspectoratul Școlar ne va propune. Am primit propuneri de la câteva instituții, dar de la DSP și Inspectoratul Școlar nu.

Alin Stoica

În fine, prefectul a reiterat că nu se ia în calcul carantinarea Capitalei, ci că este vorba de ”măsuri care să protejeze mai bine populația”.

Măsurile care să protejeze mai bine populația ar putea fi luate până la sfârșitul săptămânii. Circulă deja tot felul de variante. Sunt propuneri diverse, acum sunt analizate, sunt sigur că cele mai bune măsuri vor fi aplicate. Eu voi dispune aplicarea imediată a acestora.

Alin Stoica

Nu în ultimul rând, Alin Stoica a explicat și de ce alte orașe, precum Timișoara, au intrat imediat în carantină după ce s-a trecut de o rată de infectare de 6, iar la București autoritățile evită această soluție.

Situațiile sunt diferite. Bucureștiul, dacă e să judecăm că are cam 25% din economia națională... Iar mare parte din populație e o aglomerație urbană. Trebuie luate în considerare toate aceste elemente.

Alin Stoica

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇