Ce măsuri anti-COVID vor fi discutate pentru București: De la magazine închise la 16:00, la înmormântări cu 16 participanți. Terasele rămân deschise, vaccinul nu contează momentan

Ce măsuri anti-COVID vor fi discutate pentru București: De la magazine închise la 16:00, la înmormântări cu 16 participanți. Terasele rămân deschise, vaccinul nu contează momentan

Rata de infectare cu Sars-Cov-2 în Capitală a trecut de 6 cazuri la mia de locuitori, prag de la care, teoretic, ar trebui impusă carantina. Autoritățile se contrazic dacă să respecte sau nu limitele impuse tot de ele, însă până se vor decide experții în sănătate publică pregătesc măsuri suplimentare.

Propunerile vor fi discutate miercuri, într-o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență. Potrivit unor surse citate de Digi24, printre ele s-ar regăsi închiderea magazinelor de la ora 18:00 în timpul săptămânii și chiar 16:00 în weekend. Totodată, și ora de la care nu mai avem voie să ieșim pe străzi fără declarație pe propria răspundere ar putea fi devansată.

ADVERTISING

Florentina Iacob, director adjunct al DSP București, a spus ce alte măsuri au fost propuse.

„Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor, avem obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul aurotităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici, participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ.

ADVERTISING

O altă propunere e interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise cum ar fi afterschool, închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri, interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori - deci cele profesioniste rămân deschise.

Și la nivel de spații comerciale – magazin, hipermarketuri, malluri - este acea obligativitate de repsectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are”, a spus Iacob, la Digi24.

ADVERTISING

Ea a adăugat că vor fi restricții și la evenimentele private religioase. Doar terasele ar rămâne deschise, dar vor fi întețite controalele.

„La evenimentele private – înmormântări, cununii, botezuri – vom merge pe un număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă. E interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar sper să se păstreze regulile pentru terase și acestea vor fi verificate prin controale”, a mai spus Iacob.

Întrebată dacă persoanele deja vaccinate ar putea avea mai puține restricții, oficialul a spus că „nu se poate face deocamdată o astfel de recomandare”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇