13 soldaţi americani au fost ucişi la Kabul, cel mai sângeros atac împotriva armatei SUA într-un deceniu. Biden ameninţă cu vocea sugrumată: Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi! (Video)

13 soldaţi americani au fost ucişi la Kabul, cel mai sângeros atac împotriva armatei SUA într-un deceniu. Biden ameninţă cu vocea sugrumată: Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi! (Video)

13 militari americani au murit şi alţi 18 au fost răniţi în atentatele sinucigaşe de joi din apropierea aeroportului din Kabul, potrivit unui nou bilanţ al Pentagonului.

„Un al treisprezecelea soldat american a murit în urma rănilor suferite în atentatul de la poarta Abbey”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, Bill Urban, relatează AFP.

„Numărul răniţilor este acum de 18”, a adăugat el, în contextul în care precedentul bilanţ anunţat de Pentagon era de 12 morţi şi 15 răniţi.

Bilanțul exploziilor de lângă aeroportul din Kabul crește la peste 70 de morți și 120 de răniți

ADVERTISING

Joe Biden promite răzbunare

Preşedintele Joe Biden a promis, cu vocea sugrumată de emoţie, că SUA îi vor vâna pe autorii exploziilor şi a cerut Pentagonului să dezvolte planuri pentru a-i lovi pe jihadişti, relatează Reuters şi AFP.

"Nu vă vom ierta, nu vom uita. Vă vom vâna şi vă vom face să plătiţi", a spus liderul de la Casa Albă, în cadrul unei conferinţe de presă, care a avut loc la câteva ore după dublul atentat, cel mai sângeros bilanţ al unui atac împotriva armatei SUA într-un deceniu.

Biden a spus că soldaţii care au murit în atacurile de joi sunt "eroi" şi a precizat că SUA vor răspunde "cu forţă şi precizie".

ADVERTISING

Aceşti soldaţi "sunt eroi care erau angajaţi într-o misiune periculoasă şi altruistă pentru a salva alte vieţi", a subliniat Biden, care a ţinut un moment de reculegere pentru soldaţii ucişi.

Evacuările din Afganistan vor continua

Biden a mai afirmat că evacuările din Afganistan vor continua în pofida atentatului de joi.

"America nu se va lăsa intimidată. Nu ne vom lăsa descurajaţi de terorişti. Nu îi vom lăsa să oprească misiunea noastră. Vom continua evacuarea", a declarat preşedintele SUA.

Statul Islamic a revendicat atacul din apropierea aeroportului din Kabul. SUA amenință organizația teroristă

ADVERTISING

"De asemenea, le-am ordonat comandanţilor mei să dezvolte planuri operaţionale pentru a lovi bunuri, facilităţi şi conducerea ISIS-K (de la numele provinciei Khorasan - n.r.). Vom răspunde cu forţă şi precizie în momentul şi locul pe care îl vom alege", a mai spus Biden.

În acelaşi timp, a mai spus Biden răspunzând unei întrebări din partea unui jurnalist, nu există dovezi privind "o complicitate" între talibani şi gruparea Statul Islamic în atacurile din apropierea aeroportului din Kabul.

"Până acum nu mi s-a furnizat nicio dovadă că a fi existat o complicitate între talibani şi Statul Islamic" în atentatul revendicat de ISIS, a dat asigurări Biden.

100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

President Biden Delivers Remarks on the Terror Attack on Hamid Karzai International Airport

Happening Now: President Biden delivers remarks on the terror attack at Hamid Karzai International Airport, and the U.S. service members and Afghan victims killed and wounded.

Publicată de The White House pe Joi, 26 august 2021

Şi talibanii au pierdut 28 de oameni

La rândul lor, talibanii au spus că au pierdut în acest atac mai mulţi oameni decât Statele Unite.

Cel puţin 28 de militanţi au fost ucişi, a declarat un oficial pentru Reuters.

„Am pierdut mai mulţi oameni decât americanii”, a spus oficialul care a refuzat să fie numit. În ciuda acestui atac, el a spus că nu este nevoie ca SUA să extindă termenul limită pentru evacuare, 31 august.

În total, 90 de oameni (în afară de soldaţii americani) au murit în urma celor două explozii, iar mai mult de 150 au fost răniţi, arată BBC.

Citește mai multe despre evacuarea din Afganistan după venirea talibanilor la putere:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇