Explozii lângă aeroportul din Kabul: Cel puțin 13 morți și 60 de răniți, inclusiv americani

Explozii lângă aeroportul din Kabul: Cel puțin 13 morți și 60 de răniți, inclusiv americani

Cel puțin două explozii au avut loc joi în afara aeroportului din Kabul. Un oficial american a declarat că a fost vorba despre un atac sinucigaş cu bombă.

UPDATE 17:45 – Potrivit unui oficial al talibanilor, cel puțin 13 persoane au murit, inclusiv copii, și cel puțin 60 de oameni au fost răniți, printre care se află și forțe de ordine talibane, dar și militari americani.

Ulterior, surse americane au confirmat victimele din rândul personalului militar al SUA.

UPDATE 18:55 - Pentagonul a confirmat că în apropierea aeroportului din Kabul au avut loc cel puţin două explozii, care fac parte dintr-un ''atentat complex'' în care s-au înregistrat victime civile şi militare americane, transmite Reuters.

ADVERTISING

Inițial, John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului, a scris pe Twitter: „Putem confirma o explozie în afara aeroportului din Kabul”.

Apoi, acesta a precizat că printre răniți se numără și americani: "Putem confirma că explozia de la Punctul de acces Abbey a fost rezultatul unui atac complex soldat cu numeroase victime americane şi afgane. De asemenea, putem confirma cel puţin încă o explozie la Hotelul Baron, situat la distanţă mică de Punctul de acces Abbey".

Totodată, au fost raportate mai multe focuri de armă la faţa locului, potrivit BBC, iar un alt oficial de la Washington a declarat că atacurile sinucigaşe par a fi opera filialei afgane a reţelei teroriste Stat Islamic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Casa Albă a confirmat că preşedintele Joe Biden a fost informat cu privire la eveniment.

La poarta Abbey, trupele britanice staţionează de mai multe zile. Aceasta este una dintre cele trei porţi care au fost închise după avertismente de ameninţare teroristă.

Pentagonul a anunţat anterior că eforturile de evacuare a oamenilor vor continua până pe 31 august, termenul limită agreat cu talibanii.

„Operaţiunile de evacuare în Kabul nu vor fi încheiate în 36 de ore”, a transmis Kirby, respingând afirmaţiile că SUA ar încheia mai devreme evacuarea. „Vom continua să evacuăm cât de mulţi oameni putem până la finalul misiunii”.

ADVERTISING

Canada şi câteva ţări europene au spus că şi-au încheiat evacuările sau că le vor încheia mai devreme de finalul lunii.

Aproximativ 100.000 de oameni au fost evacuaţi din Afganistan de Statele Unite şi partenerii de coaliţie începând cu 14 august.

Citește mai multe despre evacuarea din Afganistan după venirea talibanilor la putere:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇