Evacuarea din Afganistan: SUA anunță că în ultimele două zile din august prioritari vor fi soldații săi. Croația, Ungaria și Turcia transmit UE că nu primesc refugiați

Evacuarea din Afganistan: SUA anunță că în ultimele două zile din august prioritari vor fi soldații săi. Croația, Ungaria și Turcia transmit UE că nu primesc refugiați
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce liderii UE au transmis că e imposibil să evacueze toți colaboratorii până la finalul lui august și au acuzat SUA că nu ajută suficient, Pentagonul a anunțat că armata americană îşi va continua eforturile de la aeroportul din Kabul până la termenul limită de 31 august dacă este nevoie, dar în ultimele două zile prioritatea va fi transportul trupelor şi echipamentului militar americane.

Generalul-maior William Taylor, din partea Statului major al armatei SUA, a declarat într-o conferinţă de presă că peste 10.000 de oameni se află în prezent la aeroportul din Kabul aşteptând să fie evacuaţi din Afganistan.

El a adăugat că în ultimele 24 de ore peste 19.000 de persoane au fost evacuate cu 90 de zboruri, numărul total al oamenilor evacuaţi din Afganistan ajungând la aproximativ 88.000. Taylor a precizat că la fiecare 39 de minute a decolat un avion de la Kabul.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a informat că în prezent la aeroportul din Kabul se află 5.400 de militari.

ADVERTISING

Două țări UE resping mecanismul pentru refugiați

Pe de altă parte, UE nu se bucură de suport nici măcar din partea statelor membre. Ungaria şi Croaţia au anunțat că vor primi ca refugiaţi numai pe acei afgani care au colaborat cu trupele lor în timpul misiunii din Afganistan.

''Ungaria nu va participa la niciun mecanism care doreşte repartizarea refugiaţilor între ţările UE'', a declarat la o conferinţă de presă la Budapesta ministrul de externe ungar Péter Szijjártó, după o întâlnire cu omologul său croat, Gordan Grlic-Radman.

''Ungaria îi va primi numai pe acei afgani care au colaborat cu soldaţii ungari care au participat la misiunea (NATO) în Afganistan. Viaţa lor ar putea fi acum în pericol şi din acest motiv am decis să-i primim împreună cu familiile lor'', a explicat ministrul Szijjártó.

''Sunt cei care au ajutat (în cadrul misiunilor). Avem responsabilităţi faţă de ei'', a subliniat la rândul său Gordan Grlic-Radman, exprimând o poziţie similară. ''Interesul nostru este ca refugiaţii să fie primiţi în ţările vecine Afganistanului'', a adăugat ministrul croat.

Ungaria şi Croaţia resping astfel apelul preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca statele UE să stabilească ''cote de relocare suficiente'' pentru a primi şi redistribui în statele blocului comunitar toate persoanele din Afganistan care cer protecţie după ce talibanii au preluat puterea în această ţară.

Ungaria a evacuat până în prezent circa 300 de afgani, dintre care 126 de minori, care se află acum în carantină.

ADVERTISING

Turcia avertizează că nu repetă scenariul Siria

Tot miercuri, principalul consilier al preşedintelui turc Recep Erdogan a avertizat că ţările europene nu se pot baza pe Turcia să gestioneze o creştere a numărului refugiaţilor afgani.

Ilnur Cevik a declarat miercuri pentru BBC Radio 4: „Nu va fi la fel cum a fost cu Siria, nu va fi liber pentru toţi. În cazul Siriei, ne-am deschis porţile tuturor şi comunitatea internaţională abia a ajutat Turcia în acest sens”.

„Comunitatea internaţională trebuie să răspundă de asemenea, nu este doar problema Turciei”, a continuat. „Uniunea Europeană şi ţările vestice nu pot spune 'lăsaţi ca Turcia să fie un amortizor'”.

ADVERTISING

Întrebat dacă Turcia ar putea fi un punct de tranziţie pentru refugiaţi în drumul spre alte ţări europene, Cevik a răspuns: „Nu, nu cred... Nici măcar nu suntem vecinii lor, de ce să fim punct de tranziţie?”.

Începând cu 14 august, din Afganistan au fost evacuaţi în total peste 80.000 de oameni, inclusiv refugiaţi afgani.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇