Povestea celor 14 români care au avut nevoie de 5 zile pentru a ajunge la aeroportul din Kabul şi au lăsat talibanilor sute de arme

Povestea celor 14 români care au avut nevoie de 5 zile pentru a ajunge la aeroportul din Kabul şi au lăsat talibanilor sute de arme

Cei 14 români din Afganistan care lucrau ca agenți de securitate pentru una dintre cele mai mari companii de profil din lume au avut nevoie de 5 zile pentru a parcurge un drum de 2 kilometri până la aeroportul din Kabul.

Au fost zile în care s-au purtat negocieri intense, scrie jurnalistul TVR Adelin Petrișor pe blogul său.

De cel puțin două ori, plecarea spre aeroport s-a amânat în ultima clipă, iar ca să poată fi evacuați, agenții de securitate au fost obligați să le lase talibanilor tot armamentul.

ADVERTISING

Unul dintre cei 14 agenți de securitate români a povestit că au rămas în mâinile talibanilor ”peste 400 de puști de asalt, multe pistoale, mitraliere, muniții de diferite calibre, multe mașini blindate”.

Potrivit acestuia, talibanii i-au urcat în autobuze și apoi i-au abandonat în apropiere de aeroport.

”Nu aveam unde să ne ducem înapoi, campul era al lor deja, nu aveam muniție, nu aveam nimic, eram ca sardinele în niște autobuze aduse de ei, pe marginea drumului”, a relatat bărbatul.

Românii au așteptat 3 ore până să fie primiți în zona sigură.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Când am ajuns la avion și am văzut și băieții care ne așteptau și tot personalul consular care era pregătit cu apă, o vorbă bună, s-a simțit că statul român s-a implicat în această situație”, a mai povestit românul.

Povestea evacuării din Kabul

Citește și interviul pe care fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, l-a acordat SpotMedia.ro și în care vorbește despre ce poate și ce ar trebui România să facă în criza din Afganistan și povestește drama unui afgan care a colaborat cu armata română.

ADVERTISING

Vezi mai multe despre evacuarea românilor din Afganistan:

Iată câteva analize despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇