Cîțu spune că situația se deteriorează de la o oră la alta în Afganistan. Ce se întâmplă cu românii din Kabul

Cîțu spune că situația se deteriorează de la o oră la alta în Afganistan. Ce se întâmplă cu românii din Kabul

Aeronava Forțelor Aeriene Române rămâne la Islamabad și chiar dacă un singur român reușește să ajungă în Aeroportul de la Kabul, echipajul va merge după el, a spus, joi seara, premierul Florin Cîțu.

S-a luat legătura cu 9 bursieri, dar și cu colaboratorii României, pentru a-i lua din Afganistan.

Premierul Florin Cîțu a spus că în Afganistan situația este mai rea de la o oră la alta și este greu să se mai asigure venirea în Aeroportul din Kabul a persoanelor care vor să părăsească orașul.

„Situația se deteriorează de la o oră la alta. Este complicat și sunt foarte multe avioane care nici nu mai aterizează, care vin și pleacă goale. Nici soldații americani nu pot să asigure venirea celor care vor să plece din oraș în aeroport. Deci este o problemă de a ajunge în Aeroport.

ADVERTISING

Noi suntem în contact permanent cu oamenii pe care trebuie să îi luăm de acolo. Echipele noastre sunt la Islamabad. Chiar dacă un om reușește, trimitem aeronava, îl ia, vine înapoi. Deci nu avem o problemă aici, vom sta acolo să îi luăm pe toți”, a spus, joi sear,a la TVR 1, premierul român.

S-a vorbit cu bursierii afgani

Cîțu a mai spus că s-a luat legătura cu bursierii afgani care veneau în România prin Ministerul Afacerilor Externe, dar și cu colaboratorii pe care România i-a avut în Afganistan.

ADVERTISING

„Am luat legătura cu 9 dintre ei (14 în total – n.r.). Și-au exprimat, câțiva dintre ei, dorința să vină. Suntem în legătură cu ei să vedem cum putem să îi luăm în țară. Este o întrebare despre colaboratorii pe care i-am avut acolo. I-am contactat pe toți. Sunt în legătură cu MAE și cu celula de criză și se fac demersurile pentru a-i aduce în România”, a spus premierul.

Întrebat dacă România se pregătește să preia refugiați, Florin Cîțu a spus că această discuție se va purta la nivelul UE.

„Este vorba de condiții, de termene, cât, cum, de capacitatea noastră, dacă putem să facem așa ceva”, a mai spus CÎțu.

ADVERTISING

De asemenea, o discuție în acest sens va avea loc și în CSAT.

Întrebat, în continuare, dacă există români într-un pericol iminent în Afganistan, premierul a spus că nu are această informație în acest moment.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇