Al Qaida îi felicită pe talibani și anunță continuarea jihadului. Au sărbătorit cu artificii

Al Qaida îi felicită pe talibani și anunță continuarea jihadului. Au sărbătorit cu artificii

Gruparea jihadistă al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) i-a felicitat pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan şi s-a angajat să continue jihadul.

„Această victorie şi preluare a puterii ne arată că jihadul şi lupta reprezintă mijlocul legal şi realist, în baza (legii) Sharia, de a restabili drepturile şi de a-i expulza pe cotropitori şi ocupanţi”, afirmă ramura yemenită a al Qaida, într-un comunicat preluat de AFP.

Talibanii au oferit un sanctuar al Qaida în timpul regimului lor precedent, din 1996 până în 2001, ceea ce a determinat SUA să invadeze Afganistanul, în fruntea unei coaliţii internaţionale, şi să doboare regimul taliban ca răspuns la atentatele din 11 septembrie.

ADVERTISING

AQPA a calificat "jocul democraţiei" drept "miraj înşelător", potrivit comunicatului difuzat de site-ul specializat SITE, care supraveghează reţelele jihadiste din lume.

SUA consideră AQPA ramura cea mai periculoasă a reţelei mondiale Al-Qaida şi a vizat combatanţii acesteia în Yemen după atentatele din 11 septembrie 2001.

Luni, combatanţii AQPA au sărbătorit revenirea talibanilor la putere în Afganistan cu două focuri de artificii şi trăgând cu armele în aer în unele provincii din Yemen.

În recentele lor negocieri cu americanii, talibanii au promis că nu-i vor proteja pe combatanţii al Qaida, însă experţi consideră că cele două mişcări îşi vor menţine legăturile, dar într-un mod mai discret.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇