Doar un român din 16 a reușit să fie extras din Afganistan. Restul n-au putut să treacă de talibani

Doar un român din 16 a reușit să fie extras din Afganistan. Restul n-au putut să treacă de talibani

Doar un român din cei 16 care trebuiau extrași din Afganistan a reușit să ajungă la avionul trimis de MApN.

Cetățeanul se afla deja în aeroport și, de aceea, a reușit să se îmbarce, încă ceilalți 15 nu au putut să treacă în condiții de siguranță de talibanii care controlează aeroportul din Kabul.

”Aeronava militară de transport a Forțelor Aeriene Române a aterizat în cursul nopții pe aeroportul internațional din Kabul, în condiții de siguranță. Pe lângă personalul militar al aeronavei s-a aflat la bord și o echipă consulară mobilă a MAE, pregătită să acorde asistență de specialitate.

La bordul aeronavei a fost preluat, în această etapă, un cetățean român, angajat al unei agenții NATO, aflat deja pe aeroportul internațional din Kabul, care a optat pentru evacuare.

Condițiile de securitate deosebit de dificile și periculoase din Kabul au făcut ca accesul altor grupuri de cetățeni români spre aeroport să nu poată fi realizat până la momentul prezenței aeronavei românești pe aeroport, deși exista o astfel de perspectivă.

ADVERTISING

Este de precizat, de asemenea, că accesul către aeroport este îngreunat și de procedurile de verificare de la diferite puncte de control și de numărul ridicat de persoane interesate să ajungă la aeroport, iar intrarea în aeroport este în sine un proces complex.

De altfel, există și alți cetățeni ai unor state europene sau aliate care nu au putut ajunge la aeroport pentru a fi preluați de aeronavele trimise de statele lor.

Având în vedere faptul că cea mai mare parte a cetățenilor români care au optat pentru evacuare se află în locații din afara aeroportului internațional, autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport.

De asemenea, Celula de criză interinstituțională menține permanent legătura cu cetățenii români aflați în diversele locații din Kabul”, a informat MAE, într-un comunicat remis joi SpotMedia.ro.

roman-evacuat
Foto: Facebook/MApN

Românul a fost dus la Islamabad, în Pakistan.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Ulterior preluării cetățeanului român, aeronava a decolat cu destinația Islamabad, unde a ajuns în condiții de siguranță, fiind asistată la sosire de personalul Ambasadei României în Pakistan.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români, atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

Cetățeanul român evacuat va fi găzduit momentan la Islamabad, urmând a fi evacuat în România, după finalizarea misiunii aeronavei române”, se mai arată în comunicat.

Cîţu: Avem cereri și din alte țări pentru a lua și alți cetățeni din Afganistan

Pe acest subiect a vorbit scurt joi și premierul Florin Cîțu.

”Aeronava a ajuns în Kabul, un singur român a ajuns la ea. Aeronava a rămas în Islamabad. Se întoarce să îi ia și pe ceilalți. Sper să fie astăzi acest lucru. Avem cereri și din alte țări pentru a lua și alți cetățeni din Afganistan”, a spus premierul.

Cetățean român evacuat din Afganistan, cu aeronava C-130 Hercules a Forțelor Aeriene RomâneAeronava C-130 Hercules a...

Publicată de Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro pe Joi, 19 august 2021

32 de români mai sunt în Afganistan, nu toți pot să plece acum

MAE avea în evidență 33 de români care erau prezenți în Afganistan. Dintre aceștia, doar 16 au solicitat să fie evacuați si doar unul a și reușit să fie extras. MAE spune că ei sunt angajați ai unei agenții NATO, ai unui program ONU și ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan.

ADVERTISING

Potrivit Antenei 3, ceilalți români, care nu ceruseră să fie evacuați, sunt implicați în diverse misiuni ale angajatorilor ce presupun încă prezența și contribuția lor. Unii dintre ei sunt implicați chiar în operațiunile de evacuare a cetățenilor occidentali și afgani.

MAE informează că România încearcă să repereze cât mai mulți afgani care au colaborat cu trupele române, precum și studenți bursieri ai statului român cu studii în derulare sau care au fost acceptați la studii în România.

”În măsura în care aceștia vor putea fi contactați și vor putea ajunge în aeroportul internațional din Kabul, aceștia vor fi preluați spre evacuare cu aeronava militară românească.

Este de subliniat că situația de securitate din Kabul este complexă și fluidă, ceea ce implică adaptarea constantă a planului de evacuare, în funcție de diverși factori, care au propria dinamică.

Prioritatea Celulei de criză interinstituționale este în prezent asigurarea tranzitului spre aeroport în condiții de siguranță cât mai bune, în circumstanțele de securitate existente, pentru cetățenii români care au solicitat evacuarea. Aceștia fiind în locații diferite, trebuie de asemenea corelate deplasările lor cu momentul în care se poate realiza îmbarcarea”, a precizat MAE.

12 morți în aeroport, talibanii le cer oamenilor să se ducă acasă

De duminică și până acum, 12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO.

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă, dacă nu au dreptul legal de a călători.

"Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport", a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇