România a trimis un avion spre Afganistan. Talibanii au ordin să nu comită jafuri și violențe, dar teama domnește la Kabul

România a trimis un avion spre Afganistan. Talibanii au ordin să nu comită jafuri și violențe, dar teama domnește la Kabul

Un avion al Forţelor Aeriene Române a zburat marți spre Afganistan pentru a-i evacua pe cetățenii români din Kabul. La bord se află, pentru protecție, și o echipă a Forțelor pentru Operații Speciale din Armata României.

O aeronavă C-130 Hercules a Forţelor Aeriene Române a decolat marți, pentru a efectua o misiune de urgență având drept scop evacuarea cetățenilor români din Afganistan.

De asemenea, un avion C-27 J Spartan este pregătit să decoleze pentru a-i aduna pe românii care deja au fost evacuați de NATO din Afganistan, dar au fost transportați până în alte țări unde să fie în siguranță.

Ordin pentru talibani să nu se răzbune pe afganii considerați nepioși

Casele private din Kabul sunt de neatins şi maşinile personale nu trebuie furate, le-a declarat adjunctul şefului talibanilor combatanţilor săi, în timp ce militanţii îşi consolidează controlul asupra Afganistanului, informează marţi DPA.

Mesajul audio a fost atribuit mullahului Mohammad Yaqoob, şeful comisiei militare a talibanilor, şi difuzat de postul local de televiziune ToloNews.

"Tocmai am ajuns în (...) Kabul. Nimeni nu ar trebui să intre în casele oamenilor sau să le ia vehiculele, în niciun caz. Dacă un oficial sau o persoană face acest lucru, aceasta este o trădare a sistemului, este o trădare faţă de sângele martirilor şi este considerat furt", a spus el.

Mesajul intervine pe fondul temerilor că combatanţii talibani vor căuta să se răzbune pe populaţia urbană care nu este văzută ca suficient de pioasă şi că infractorii de drept comun vor profita de confuzia de acum pentru a comite jafuri.

Printre altele, talibanii le-au ordonat combatanţilor lor să menţină disciplina şi să nu intre în nicio clădire diplomatică sau să interfereze cu vehiculele ambasadelor, iar oamenilor obişnuiţi le-au cerut să-şi desfăşoare activitatea ca de obicei, a declarat marţi un înalt oficial al grupării, citat de Reuters.

"Membrii talibani au primit ordin la toate nivelurile să asigure că noi nu arătăm lipsă de respect faţă de prezenţa niciunei ţări în Afganistan", a declarat acest înalt oficial, care a refuzat să fie identificat.

Viața post talibani

În capitala afgană, viaţa socială reîncepe timid, dar locuitorii rămân neîncrezători, femeile circulând rar marţi pe străzi, în timp ce bărbaţii îşi schimbă hainele occidentale cu îmbrăcămintea tradiţională locală, relatează AFP.

"Teama este prezentă peste tot", mărturiseşte un localnic care preferă să-şi păstreze anonimatul.

Unii locuitori au început să se aventureze cu prudenţă în afara locuinţelor, curioşi să vadă ce le va aduce viaţa sub noul regim al talibanilor, la două zile după revenirea acestora la putere.

Deja, oamenii par să-şi modifice obiceiurile, anticipând - cel puţin din precauţie - o revenire la acelaşi tip de regim fundamentalist celui pe care îl cunoscuseră sub talibani din 1996 până în 2001.

Jocurile, muzica, fotografiile, televiziunea erau atunci interzise. Hoţilor li se tăiau mâinile, ucigaşii erau executaţi în public, iar homosexualii - ucişi.

Femeile aveau interdicţie să iasă fără un însoţitor masculin şi să lucreze, iar fetele - să meargă la şcoală. Femeile acuzate de infracţiuni precum adulterul erau biciuite şi lapidate până la moarte.

Bărbaţii trebuiau să poarte bărbi lungi, să asiste la rugăciuni sub ameninţarea de a fi bătuţi dacă nu o fac şi erau constrânşi să poarte îmbrăcămintea tradiţională. Ministerul pentru Promovarea Virtuţii şi Reprimarea Viciului impusese teroarea.

Marţi însă nimic nu lăsa să se vadă că talibanii reintroduseseră sau intenţionau să impună aceeaşi versiune ultrariguroasă a legii islamice de acum 20 de ani. Dar nimeni nu părea că vrea să-şi asume riscul.

"Oamenii se tem de necunoscut", comentează un comerciant, dorind şi el să i se respecte anonimatul. "Talibanii patrulează prin oraş în mici convoaie. Nu deranjează pe nimeni, dar desigur că oamenii se tem", adaugă el.

De acum, televiziunea de stat difuzează în special programe islamice, preînregistrate, şi Maulvi Ishaq Nizami, fost şef al Vocii Shariei, post al talibanilor, şi-a reluat la conducere atribuţiile pe care le avusese cu 20 de ani în urmă.

Tolo Tv, primul canal privat al ţării, care cunoscuse un mare succes în ultimele două decenii pentru jocurile sale televizate, serialele şi concursurile pentru tinere talente, a încetat să-şi mai emită programele obişnuite, înlocuindu-le cu redifuzarea unui serial turcesc despre Imperiul otoman.

Canalul a difuzat totuşi un jurnal televizat în care o prezentatoare intervievează un responsabil taliban.

Marţi, "studenţii în religie" afgani aflaţi la putere în Kabul au anunţat o amnistie generală pentru toţi funcţionarii statului, cerându-le să revină la locurile de muncă. "O amnistie generală a fost declarată pentru toţi, deci va trebui să vă reluaţi obiceiurile vieţii în deplină încredere", au indicat talibanii într-un comunicat.

Unii locuitori par să fi auzit acest apel şi poliţişti responsabili de circulaţia în capitală şi-au făcut apariţia pe străzi. Totuşi, traficul rutier nu este la fel de dens ca în vremurile normale.

Un purtător de cuvânt al insurgenţilor, Suhail Shaheen, a afirmat luni seara că femeile nu trebuie să se teamă de ameninţări. "Dreptul lor la educaţie este de asemenea protejat", a afirmat el.

Talibanii rămân însă vagi în exprimări cu privire la felul în care înţeleg să guverneze Afganistanul.

Imagini difuzate pe reţelele de socializare au arătat câteva femei adunate pentru scurt timp în faţa intrării în Zona Verde pentru a cere permisiunea de a reveni la lucru ca bucătărese sau femei de serviciu. Talibani în camioane au încercat zadarnic să le disperseze, dar în cele din urmă persoane în civil le-au convins să se ducă acasă.

Pe străzile Kabulului comportamentele talibanilor erau diverse marţi. "Unii sunt amabili şi nu fac nicio problemă", afirmă un bărbat care încearcă să se ducă la biroul său trecând printr-un post de control taliban. "Dar alţii sunt duri, te îmbrâncesc şi ţipă la tine fără motiv".

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇