Afganii au invadat aeroportul din Kabul, încercând să plece din țară, 5 și-au pierdut viața. Americanii au tras focuri de armă

Afganii au invadat aeroportul din Kabul, încercând să plece din țară, 5 și-au pierdut viața. Americanii au tras focuri de armă

Forţele americane au tras focuri de armă în aer, luni, pe aeroportul din Kabul, unde numeroşi afgani au invadat pista, încercând să fugă din ţara lor după ce talibanii au preluat puterea. Cinci persoane și-au pierdut viața.

”Mulţimea a scăpat de sub control”, a declarat un oficial american, prin telefon, pentru Reuters. ”Tirul a avut ca scop doar să calmeze haosul”, a adăugat el.

Cinci persoane au murit, potrivit relatărilor de la fața locului. Momentan, nu este clar cum s-au produs decesele.

Sute de afgani au blocat aeroportul încercând să iasă din ţară, după ce insurgenţii talibani au intrat duminică în capitală. Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

ADVERTISING

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

Uniunea Europeană subliniase anterior că sosirea talibanilor la Kabul ''a făcut şi mai urgentă protejarea'' de eventuale represalii a personalului său afgan, pe care încearcă să îl menţină în siguranţă.

ADVERTISING

Armata americană a "securizat" luni aeroportul din Kabul, unde personalul ambasadei sale a fost regrupat în aşteptarea evacuării, a anunţat Departamentul de Stat.

Germania, Franţa şi Olanda se numără printre ţările care au mutat, de asemenea, personalul diplomatic de la ambasadele lor din Kabul la aeroport înainte de o evacuare.

Şi alte ţări NATO, printre care Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Spania, precum şi Suedia, au anunţat evacuarea personalului lor diplomatic.

Duminică, Ministerul francez de Externe a anunţat că Parisul a trimis întăriri militare în Emiratele Arabe Unite pentru a ajuta la evacuarea cetăţenilor francezi din Kabul.

CHAOS at Kabul airport on Monday morning: people are running across the runway while aircraft are taxiing by. Video: twitter.com/SowaibahH

Publicată de Aeronews pe Luni, 16 august 2021
Kabul airport overwhelmed amid evacuations of Afghans after Taliban's siege in country | Afghanistan
Chaos at Kabul airport as Taliban seize control of Afghan capital

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇