Talibanii au ajuns în Kabul. Ambasadele sunt evacuate de urgență, americanii trimit întăriri

Talibanii au ajuns în Kabul. Ambasadele sunt evacuate de urgență, americanii trimit întăriri

Trupele talibanilor au intrat deja în capitala Afganistanului, Kabul, „din toate direcțiile”, la doar câteva ore după ce au reușit să cucerească un alt oraș important, Jalalabad, și în timp ce ambasadele străine sunt evacuate.

Luptătorii talibani au fost văzuți cum intrau în Kabul, duminică dimineață, potrivit Euronews. Cele mai noi informații arată că islamiștii au încercuit orașul și ar controla punctele de acces, dar nu vor înainta spre centru.

Teoretic aceștia au ordin să se abțină de la violențe și să permită locuitorilor care vor să plece din oraș să o facă, însă rămâne de văzut dacă declarațiile liderilor se vor potrivi cu realitatea din teren.

ADVERTISING

Mai mult, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că luptătorii vor controla căile de acces în oraș, pentru moment, fără să avanseze, pentru a nu pune în pericol civilii, potrivit BBC.

Islamiștii anunță că guvernul central este în continuare responsabil pentru securitatea orașului, dar că se negociază o predare pașnică a puterii. Informația a fost confirmată la scurt timp de ministrul de Interne afgan.

Din punctul de vedere al talibanilor, aceasta înseamnă ca trupele guvernamentale să treacă de partea lor, cu arme și bagaje. Guvernul afgan speră să obțină totuși o conducere de tranziție, în care să nu fie exclusiv talibani.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cele mai noi informații arată că o delegație a talibanilor a fost primită la palatul prezidențial din Kabul, pentru a discuta condițiile capitulării.

De asemenea, președintele Ashraf Ghani discută de urgență cu trimisul SUA, Zalmay Khalilzad, precum și cu alți oficiali NATO.

Între timp, talibanii au preluat și controlul bazei aeriene și închisorii Bagram (la 40 de kilometri de Kabul), supranumită ”Guantanamo din Afganistan”, de unde s-au lansat în ultimii 20 de ani atacurile coaliției împotriva islamiștilor și unde se aflau 5.000 de prizonieri, care au fost eliberați.

Abandonarea bazei Bagram de către americani înainte de evacuarea completă este considerată o mare greșeală strategică. Acum ar fi avut la dispoziție două aeroporturi pentru evacuările din Kabul, în loc de unul singur.

Femeile au fost sfătuite să părăsească de urgență zona. Evacuările au continuat pe tot parcursul nopții. Sunt coloane de mașini pe drumul spre aeroport, iar unii au ieșit și au luat-o pe jos.

ADVERTISING

Cele mai noi informații arată că, pentru moment, nu se poate vorbi de o bătălie pentru Kabul, pentru că talibanii nu au întâmpinat rezistență armată.

Autoritățile locale spun că orașul nu este atacat și ar fi vorba doar despre niște împușcături sporadice pe străzi. Pe de altă parte, elicopterele americane zboară necontenit între aeroportul din Kabul și diverse zone ale orașului, pentru a evacua personal diplomatic.

Locuitorii simpli, pe de altă parte, nu au unde să fugă. Toate zborurile comerciale de duminică din Kabul sunt pline.

Oamenii au luat cu asalt băncile, de la primele ore ale zilei, pentru a-și retrage banii.

Analiștii se tem că totul va degenera într-o catastrofă umanitară, iar Afganistanul va deveni în mod oficial raiul teroriștilor.

Trupele aliate au plecat din oraș în ultimele săptămâni, însă americanii au trimis chiar noaptea trecută un important dispozitiv de trupe speciale în zonă, care este gata să apere aeroportul din Kabul.

Armata afgană a fugit deja de la fața locului, de frica talibanilor.

Talibanii au recucerit într-o săptămână ce au pierdut în 20 de ani

Totul s-a întâmplat la doar câteva ore după ce un alt oraș afgan important, Jalalabad, aflat la granița cu Pakistanul, a fost cucerit în cursul nopții trecute. Talibanii au reușit astfel să taie și legăturile capitalei Kabul pe direcția est.

Și iată că islamiștii că nu s-au oprit acolo, ci au înaintat până la perfiferia capitalei Afganistanului.

Guvernul afgan mai controlează în acest moment doar Kabulul și încă cinci capitale provinciale, din cele 34 ale țării. Iar talibanii au reușit să le cucerească pe toate într-o săptămână, după retragerea trupelor aliate.

Ultimele estimări arătau că în mai puțin de 90 de zile talibanii vor reuși să cucerească Capitala, dar lucrurile se mișcă mai repede de atât.

Americanii au anticipat situația și au trimis 5.000 de militari care să apere aerportul din Kabul, de unde este evacuat personalul diplomatic al ambasadelor străine.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇