Aeroportul din Kabul va fi apărat de 5.000 de militari americani, care vor asigura evacuarea din fața talibanilor

Aeroportul din Kabul va fi apărat de 5.000 de militari americani, care vor asigura evacuarea din fața talibanilor

Preşedintele SUA Joe Biden a decis sâmbătă să extindă desfăşurarea militară la Kabul la aproximativ 5.000 de soldaţi pentru a asigura evacuarea civililor în faţa ofensivei puternice a talibanilor, în timp ce şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan.

Joe Biden a anunţat într-un comunicat că, după consultarea cu consilierii săi în materie de securitate naţională, a decis că „aproximativ 5.000 de soldaţi” vor fi desfăşuraţi pe aeroportul din Kabul pentru a evacua personalul diplomatic, precum şi pe afganii care au lucrat pentru Statele Unite şi se tem de represalii din partea talibanilor.

Administraţia americană citase până acum cifra de 3.000 de soldaţi, dar situaţia de pe teren s-a deteriorat mai repede decât se aştepta. Talibanii au capturat sâmbătă seara Mazar-i-Sharif, ultimul oraş important din nordul Afganistanului aflat încă sub controlul guvernului, câştigând în continuare control asupra ţării.

Potrivit unei surse militare americane, 1.000 de soldaţi, care urma iniţial să fie trimişi în Kuweit, vor pleca direct la Kabul. Se vor alătura celor 3.000 de puşcaşi marini care urmează să sosească în capitala afgană până la sfârşitul weekendului şi celor 650 de soldaţi americani care se află deja acolo.

Biden i-a avertizat pe talibani că orice acţiune care „ar pune în pericol cetăţenii americani sau misiunea noastră va primi un răspuns militar rapid şi puternic”.

De asemenea, el şi-a apărat decizia de a pune capăt celor 20 de ani de război în Afganistan, reafirmând că încă „un an sau cinci ani de prezenţă militară americană nu ar fi făcut nicio diferenţă, atunci când armata afgană nu poate sau nu vrea să-şi apere propria ţară”.

„Sunt al patrulea preşedinte care conduce o prezenţă militară americană în Afganistan – doi republicani, doi democraţi”, a conchis el. „Nu voi lăsa acest război pentru al cincilea”, a adăugat preşedintele SUA.

ADVERTISING

Citește și:

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iată și articolele zilei pe spotmedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇