3.000 de militari americani se întorc în Afganistan pentru a asigura evacuarea civililor din Kabul. În câteva zile ar putea începe ofensiva talibanilor

3.000 de militari americani se întorc în Afganistan pentru a asigura evacuarea civililor din Kabul. În câteva zile ar putea începe ofensiva talibanilor

Chiar dacă armata americană s-a retras deja din Afganistan, 3 batalioane s-au întors în Kabul pentru a asigura evacuarea, în siguranță, a personalului dimplomatic și a altor civili.

Informația a fost confirmată de surse de la Pentagon pentru jurnaliștii de la Reuters. Aceste surse au declarat că două dintre batalioane sunt ale Marinei Americane, iar al treilea este format din infanteriști.

Per total, ar fi vorba despre circa 3.000 de militari care au aterizat sâmbătă dimineața la Kabul pentru a asigura retragerea civililor din zonă. ”Au început să aterizeze. Și vor continua să sosească până mâine dimineață”, au declarat sursele citate de Reuters.

ADVERTISING

De asemenea, o forță militare va fi comasată la Kuweit, pentru a interveni rapid și în forță la Kabul, în cazul în care situația o va impune.

Măsurile sunt luate în condițiile în care – după retragerea trupelor NATO din Afganistan - talibanii au dat startul unei campanii de recucerire a țării. Deja două dintre cele mai importante orașe ale țării, Kandahar și Herat, au căzut din nou sub controlul talibanilor.

Vicepreședintele Amrullah Saleh a declarat că e mândru de forțele armatei afgane și că Guvernul va face tot ce poate pentru a sprijini lupta împotriva talibanilor.

Dar acest mesaj nu i-a prea liniștit pe oameni.

ADVERTISING

Mulți se tem că, în câteva zile, forțele talibane vor ajunge la Kabul, pe care deja încearcă să-l izoleze de restul lumii. Și că luptele pentru cucerirea orașului s-ar putea transforma într-o baie de sânge.

Deja locuitorii capitalei afgane își fac stocuri de orez și alte alimente de primă necesitate, dar și de materiale sanitare (vitale în az de asediu – n.red.). Iar numărul cererilor de vize a explodat, în ultimele zile.

Unele ambasade au început deja să ardă parte din documentația pe care o dețin, pentru a limita cantitatea de informații care riscă să cadă în mâinile talibanilor, în cazul în care aceștia vor cuceri Kabul.

ADVERTISING

Spania și alte state europene își repatriază personalul din ambasade

Ministerul spaniol de Afaceri Externe a anunţat vineri începerea repatrierii personalului ambasadei sale la Kabul şi a expatriaţilor săi în contextul ofensivei talibanilor care se îndreaptă către capitala afgană, relatează AFP.

Ministrul José Manuel Albares a anunţat într-un comunicat ''începutul repatrierii personalului ambasadei, al spaniolilor care au rămas în ţară şi al afganilor şi familiilor acestora care au lucrat alături de noi''.

"Spania este pregătită pentru orice eventualitate, inclusiv pentru evacuarea ambasadei, dacă este necesar", a adăugat şeful diplomaţiei spaniole.

Cu excepţia ambasadei, şase cetăţeni spanioli au mai rămas vineri în Afganistan, potrivit ministerului. Acesta ''lucrează pentru a coordona transferul cetăţenilor afgani care au colaborat la misiuni militare şi proiecte de cooperare spaniole în Afganistan'', în contact cu celelalte ministere implicate.

Spania nu e singura țară care a luat o astfel de măsură. Și  Statele Unite, Regatul Unit, Norvegia, Danemarca şi Finlanda au anunţat evacuarea personalului ambasadelor şi a expatriaţilor. 

Citește mai multe articole relevante pe același subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇