De teama talibanilor, Afganistanul impune starea de urgență. SUA au aprobat un ajutor pentru refugiații afgani de până la 100 de milioane de dolari

De teama talibanilor, Afganistanul impune starea de urgență. SUA au aprobat un ajutor pentru refugiații afgani de până la 100 de milioane de dolari

Guvernul din Afganistan a declarat, sâmbătă, stare de urgență în aproape toată țara, cu scopul de a-i opri pe talibani să mai invadeze orașele.

Astfel, în afară de capitala Kabul și de alte două provincii, locuitorii nu mai au voie să iasă în intervalul 22.00 și 4.00, transmite BBC.

Problema este că, după retragerea trupelor militare internaționale din Afganistan, luptele dintre talibani și forțele guvernamentale s-au intensificat. Ba mai mult, se estimează că grupările de militanți au pus stăpânire pe jumătate de țară. Aceștia au înconjurat o serie de orașe mari, dar încă nu au capturat niciunul.

ADVERTISING

"Pentru a opri violențele și a limita mișcările talibanilor, am impus starea de urgență pe timp de noapte în 31 de provincii", a anunțat ministrul de Interne, adăugând că Kabul, Panjshir și Nangarhar reprezintă excepțiile.

Pe măsură de talibanii au continuat să avanseze, în această săptămână au avut loc lupte dure în suburbiile orașului Kandahar. În răspuns, SUA a lansat joi atacuri aeriene asupra pozițiilor militanților. Însă operațiunile militare americane se încheie oficial pe 31 august, ceea ce ridică îngrijorări asupra a ce va urma.

ADVERTISING

Pentagonul admite că talibanii par să aibă un avantaj strategic în Afganistan, după ce americanii s-au retras

SUA au aprobat un fond de urgență pentru refugiații afgani

În context, preşedintele american Joe Biden a autorizat un ajutor de până la 100 de milioane de dolari, dintr-un fon de urgenţă, pentru acoperirea nevoilor urgente ”neaşteptate” ale refugiaţilor, legate de situaţia din Afganistan, inclusiv pentru aplicanţii afgani de vize de imigraţie speciale, potrivit unui anunț al Casei Albe, citat de News.ro.

ADVERTISING

Biden a mai aprobat alocarea a 200 de milioane de dolari, sub formă de servicii şi articole din stocurile agenţiilor guvernamentale americane, pentru acoperirea aceloraşi nevoi.

Statele Unite se pregătesc să înceapă evacuarea miilor de solicitanţi afgani de vize de imigraţie speciale, care riscă acţiuni de retorsiune din partea insurgenţilor talibani pentru că au lucrat pentru guvernul american.

Primul lot de evacuaţi şi familiile acestora este aşteptat să fie transportaţi cu avionul înainte de sfârşitul lunii la Fort Lee, o bază militară americană din Virginia, unde vor aştepta procesarea finală a cererilor lor de vize.

Aproximativ 2.500 de afgani ar putea fi aduşi la această bază, situată la aproximativ 48 de kilometri de Richmond, a anunţat luni Pentagonul.

Administraţia Biden evaluează şi alte centre din Statele Unite şi din străinătate unde solicitanţii de vize şi familiile acestora ar putea fi cazaţi.

Vizele speciale de imigranţi sunt disponibile pentru afganii care au lucra ca translatori sau în alte funcţii pentru guvernul american, după invazia din 2001 condusă de SUA.

Joi, Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege care va extinde numărul acestor vize cu 8.000.

Potrivit autorităţilor americane, sunt procesate 18.000 de astfel de cereri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇