Talibanii au cucerit Kandaharul. Americanii şi britanicii trimit trupe, doar ca să-şi evacueze civilii. UE vine cu ameninţări deşarte

Talibanii au cucerit  Kandaharul. Americanii şi britanicii trimit trupe, doar ca să-şi evacueze civilii. UE vine cu ameninţări deşarte

Talibanii au revendicat, vineri, capturarea celui de-al doilea oraş al Afganistanului, Kandahar, după ce s-au apropiat de Kabul, unde Statele Unite au decis să redesfăşoare temporar 3.000 de soldaţi, oficial pentru a asigura securitatea evacuării diplomaţilor americani.

„Kandahar este cucerit în totalitate. Mujahedinii au ajuns în Piaţa Martirilor din oraş”, a scris pe Twitter un purtător de cuvânt pe un cont oficial al talibanilor.

Un locuitor a confirmat pentru AFP că, după toate aparenţele, forţele guvernamentale s-au retras pe poziţii în afara Kandaharului, capitala provinciei cu acelaşi nume, din sudul Afganistanului.

Dacă se confirmă căderea Kandaharului, după cei joi într-o succesiune rapidă au fost cucerite al treilea oraş al ţării, Herat, în vest, şi Ghazni, la doar 150 km sud-vest de Kabul, atunci doar capitala şi alte câteva teritorii mai rămân sub controlul guvernului afgan.

Trei zile de întâlniri internaţionale organizate la Doha, în Qatar, s-au încheiat joi fără progrese semnificative. Într-o declaraţie comună, Statele Unite, Pakistanul, Uniunea Europeană şi China au spus că nu vor recunoaşte niciun guvern care va fi „impus cu forţa” în Afganistan.

ADVERTISING

Se prefigurează o gravă criză umanitară

Guvernul afgan a pierdut controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul Afganistanului.

În decurs de o săptămână, talibanii au preluat controlul asupra a 13 din cele 34 de capitale provinciale ale Afganistanului, iar altele ar putea urma.

Potrivit unei surse de securitate, talibanii ar fi cucerit şi Qala-e-Naw, capitala provinciei Badghis.

Luptele au afectat puternic populaţia civilă.

Într-o lună au fost ucişi cel puţin 183 de civili, inclusiv copii, în Lashkar Gah, Kandahar, Herat şi Kunduz.

Mulţi civili s-au refugiat în Kabul în ultimele zile, unde se prefigurează o gravă criză umanitară. Aceştia încearcă să supravieţuiască în parcuri sau pe terenuri virane, complet lipsiţi de cele mai elementare mijloace de trai.

SUA trimit 3.000 de militari

Pe de altă parte, Departamentul de Stat a anunţat, joi, că Statele Unite vor redesfăşura temporar 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul, pentru a asigura evacuarea unei părţi din personalul ambasadei americane în Afganistan, transmite AFP.

Cei 3.000 de militari se alătură celor 650 încă prezenţi în Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

"Ambasada rămâne deschisă", "nu este vorba de o evacuare totală", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, care a amintit că executivul american a început să recheme o parte din personalul său din Kabul în luna aprilie, când preşedintele Joe Biden a anunţat retragerea tuturor forţelor internaţionale din Afganistan, operaţiune ce trebuie finalizată până la sfârşitul lunii.

ADVERTISING

"Accelerarea ofensivei militare talibane şi creşterea violenţei şi a instabilităţii în Afganistan sunt foarte îngrijorătoare", a spus el.

"În consecinţă, ne reducem în continuare prezenţa civilă la Kabul, în lumina evoluţiei situaţiei de securitate", a explicat Ned Price, referindu-se la evacuarea unora diplomaţi "în următoarele săptămâni".

În prezent, sunt 4.200 de persoane, atât americani cât şi de altă cetăţenie, la ambasada SUA din Afganistan, potrivit Departamentului de Stat, care a refuzat să precizeze câţi au fost chemaţi înapoi.

Retragerea din Afganistan continuă şi nu este pusă în niciun fel sub semnul întrebării

Retragerea din Afganistan continuă şi nu este pusă în niciun fel sub semnul întrebării, a precizat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat."Nu este vorba de un nou angajament militar în conflictul din Afganistan", a subliniat Ned Price.

Price a refuzat să confirme sau să infirme ipoteza unei mutări a ambasadei SUA în apropierea aeroportului din Kabul din motive de securitate, ipoteză care a fost vehiculată în presa americană.

În acelaşi timp, Washingtonul va accelera evacuarea interpreţilor şi a altor auxiliari afgani din armata americană - a căror viaţă ar putea fi pusă în pericol, dacă talibanii vor prelua puterea -, prin organizarea de zboruri care vor deveni "zilnice".

În ultimele două săptămâni, au fost transferate în SUA 1.200 de persoane, care vor primi o viză specială de imigrare.

Aproximativ 20.000 de afgani care au lucrat pentru armata americană au solicitat să fie primiţi în SUA, a informat Casa Albă în luna iulie.

Pentagonul a asigurat joi că cei 3.000 de soldaţi americani care vor fi detaşaţi în următoarele zile la Kabul pentru a asigura evacuarea din Afganistan a unor membri ai personalului ambasadei americane nu vor lansa atacuri împotriva talibanilor.

"Nu există planuri sau discuţii cu privire la utilizarea aeroportului Hamid Karzai din Kabul ca bază de la care să se poată realiza atacuri în Afganistan sau în vecinătate", a declarat Kirby.

ADVERTISING

Şi Marea Britanie va desfăşura trupe

Şi Marea Britanie va desfăşura temporar în Afganistan aproximativ 600 de soldaţi pentru a-i sprijini pe cetăţenii britanici care părăsesc ţara, a anunţat joi Executivul de la Londra.

"Am autorizat desfăşurarea de personal militar suplimentar pentru a sprijini prezenţa diplomatică la Kabul, pentru a-i ajuta pe cetăţenii britanici să părăsească ţara şi pentru a sprijini relocarea foştilor membri ai personalului afgan care şi-a riscat viaţa slujind alături de noi", a declarat, într-un comunicat, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace.

"Siguranţa cetăţenilor britanici, a personalului militar britanic şi a fostului personal afgan este cea dintâi prioritate a noastră. Trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le asigura securitatea", a adăugat el.

Această desfăşurare de trupe în următoarele zile este justificată de "creşterea violenţei şi deteriorarea rapidă a mediului de securitate din ţară", a subliniat guvernul britanic.

Ministerul de Externe a recomandat vinerea trecută ca cetăţenii britanici din Afganistan să părăsească ţara "cât mai curând posibil", informează AFP.

Totodată, Londra a anunţat, joi, reducerea personalului ambasadei sale de la Kabul, "la o echipă însărcinată cu furnizarea de servicii consulare şi de vize pentru persoanele care urmează să părăsească rapid ţara".

Ambasadoarea Laurie Bristow "va continua să conducă o mică echipă în Afganistan, care va fi mutată într-o zonă mai sigură din Kabul", potrivit executivului britanic.

Programul britanic de relocare a făcut posibil ca peste 3.100 de foşti membri ai personalului auxiliar afgan şi familiile acestora "să înceapă o viaţă nouă în Marea Britanie", conform sursei citate.

UE îi ameninţă pe talibani

Pe de altă parte, Uniunea Europeană i-a ameninţat, joi, pe talibani că vor fi izolaţi pe plan internaţional, dacă vor prelua puterea cu forţa în Afganistan şi le-a cerut acestora să reia discuţiile de fond cu autorităţile de la Kabul şi să pună capăt imediat violenţelor, informează AFP.

"Dacă iau puterea cu forţa şi vor restabili un emirat islamic, talibanii nu vor fi recunoscuţi (din punct de vedere diplomatic), vor fi izolaţi, lipsiţi de sprijin internaţional şi cu perspectiva unui conflict permanent şi a unei instabilităţi prelungite în Afganistan", a avertizat într-un comunicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Guvernul de la Kabul a pierdut în acest moment controlul asupra majorităţii teritoriilor din nordul, sudul şi vestul ţării.

"UE solicită talibanilor să reia discuţiile substanţiale, regulate şi structurate (cu guvernul) şi solicită încetarea imediată a violenţei, precum şi o încetare a focului completă şi permanentă", se arată în comunicat.

"Aceste atacuri continue provoacă suferinţe inacceptabile cetăţenilor afgani şi nu fac decât să crească numărul persoanelor strămutate intern şi a persoanelor care fug din Afganistan în căutarea siguranţei", a evidenţiat Josep Borrell.

În acest context, Bruxelles-ul încurajează, de asemenea, guvernul de la Kabul să rezolve disputele politice pentru a se angaja în dialog cu talibanii într-o optică a unităţii.

UE "intenţionează să îşi continue parteneriatul şi sprijinul pentru poporul afgan", dar asistenţa sa va rămâne "condiţionată de o soluţionare paşnică şi incluzivă (a conflictului) şi de respectarea drepturilor fundamentale ale tuturor afganilor, inclusiv ale femeilor, tinerilor şi minorităţilor", a insistat Borrell.

Află mai multe despre situația din Afganistan si ofensiva talibanilor:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇