De ce ar putea China să recunoască legitimitatea politică a talibanilor, în Afganistan. Și care ar fi urmările deciziei în regiune

De ce ar putea China să recunoască legitimitatea politică a talibanilor, în Afganistan. Și care ar fi urmările deciziei în regiune

În vreme ce Occidentul privește cu îngrijorare cum talibanii recâștigă controlul Afganistanului, oficiali chinezi se afișează, în cadru oficial, alături de lideri ai mișcării fundamentaliste sunnite.

O serie de fotografii publicate de presa oficială din China luna trecută a creat vâlvă pe rețelele de socializare. În imagini apare ministrul de Externe chinez, Wang Yi , alături de un oficial taliban, care e îmbrăcat în staie tradiționale.

De la acel moment, în presa chineză – care e controlată de stat – au apărut mai multe materiale menite să-i pregătească pe cetățeni să accepte ideea că Beijingul ar putea recunoate legitimitatea regimului taliban, potrivit Reuters.

ADVERTISING

A fost publicat chiar și un interviu în care un oficial al opoziției din Afganistan susține că viitorul guvern de tranziție al Afganistanului ar trebui să aibă și componentă talibană.

Adevărul este că ascensiunea talibanilor în Afganistan pune China într-o situație dificilă, se arată în analiza publicată de Reuters.

Scopul scuză mijloacele?

Pe de o parte, Beijinul a susținut public faptul că extremismul religios este un fenomen care creează instabilitate. A fost un pretext pentru a interveni în zona regiunii Xinjiang din vestul țării (din apropiere de granița cu Afganistanul).

Acolo, autotitățile chineze au trimis cel puțin un milion de uiguri și alți etnici de confesiune islamică în centre de detenție pe care Beijingul le numește ”facilități de instruire vocațională”.

ADVERTISING

Scopul a fost acela de a slăbi solidaritatea musulmanilor. Și de a preveni o contaminare a comunității de pe teritoriul chinez cu eventuale tendințe separatiste musulmane venite de peste graniță cu Afganistan.

În context, la recenta întâlnire cu liderul fundamendaliștilor sunniți, ministrul chinez de externe Wang Yi a declarat că speră într-o politică ”cu caracter islamic moderat” a talibanilor.

Într-un comentariu pe marginea acestei situații postat pe rețelele de socializare, un utilizator din China se întreba dacă nu cumva ar trebui impusă o limită a acestor relații.

”Nu sunt acești talibani aceiași care au aruncat în aer statuile lui Buddha de la Bemiyan? N-ar trebui, totuși, să impunem o limită?”, a scris utilizatorul.

ADVERTISING

Statuile lui Buddha de la Bemiyan (din Afganistan) au fost niște monumente uriașe sculptate în piatră care datau din secolul al VI-lea. Și au fost într-adevăr aruncate în aer de talibani în 2001.

Ordinul de a le distruge i-a aparținut mulahului Mohammed Omar, care susținea că acele statui întruchipează idoli (și deci sunt o ofensă la adresa lui Allah și a islamului).

Avantajele Chinei

China are unele avantaje în relația cu talibanii. Iar unul dintre ele este că – spre deosebire de Rusia și SUA – n- a avut niciodată vreun conflict direct cu ei.

China și-a restras diplomații din Afganistan încă din 1993, când țara era măcinată de război civil. Iar talibanii au venit la putere abia în 1996.

”Așa ne arătăm noi pragmatismul: îți poți conduce țara cum vrei, atât timp cât modul în care guvernezi nu afectează China. Dar când o mare putere precum China recunoaște legitimitatea politicii talibanilor, afișându-se la scenă deschisă cu ei, le dă un mare avantaj diplomatic”, susține Lin Minwang, expert pe zona Sud Asiatică la Universitatea Fudan din Shangai.

După întâlnirea cu ministrul chinez de Externe, talibanii au anunțat că își exprimă speranța ca Beijinul să joace un rol economic important în Afganistan.

Iar asta indică faptul că oficialul chinez ar fi putut lansa pomisiuni de investiții sau sprijin economic ca să convingă puterile din Afganistan să înceteze luptele și să ajungă la un acord politic.

Interesul principal al Chinei

China are toate motivele să încerce să împiedice apariția instabilității în Afganistan. Pe de o parte din cauză că se află la granița sa de vest.

Dar și pentru că evenimentele din Afganistan influențează evenimentele din Pakistan, unde talibanii au, de asemenea, o prezență importantă. Spre exemplu, recent, nu mai puțin de 13 muncitori chinezi au murit în Pakistan, într-un atac sinucigaș al unor fundamentaliști islamici.

Or, China vrea pace în Pakistan, pentru că are o mulțime de proiecte în domeniul construcțiilor, în acea țară.

Interesul principal al Chinei este ca luptele în zonă să se oprească. Din cauză că luptele dau naștere la extremism religios și la terorism”, susține Zhang Li, profesor la Universitatea din Sichuan.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇