Afganistan: Germania își închide ambasada, deși talibanii spun că nu e niciun risc. NATO cere o soluție urgentă

Afganistan: Germania își închide ambasada, deși talibanii spun că nu e niciun risc. NATO cere o soluție urgentă

Ministerul de Externe german a anunţat duminică închiderea ambasadei sale din Kabul, în timp ce capitala afgană este încercuită de combatanţii talibani, relatează Reuters şi DPA.

„Condiţiile de securitate s-au deteriorat considerabil. Ambasada Germaniei la Kabul s-a închis din 15 august”, se poate citi pe site-ul Internet al ministerului, care îi invită pe cetăţenii germani să părăsească Afganistanul.

Potrivit publicaţiei Bild am Sonntag, armata germană a luat decizia să trimită la Kabul avioane de transport A400M cu 30 de paraşutişti la bord pentru a evacua personalul ambasadei şi colaboratori afgani.

ADVERTISING

Ziarul citează surse neindentificate, potrivit cărora avioanele vor face naveta probabil spre şi dinspre capitala uzbekă Taşkent.

Un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că o misiune de evacuare a fost pregătită în timpul nopţii, dar a refuzat să comenteze informaţiile publicate de ziar.

Aprobarea parlamentului german, necesară pentru o astfel de operaţiune militară, va putea fi dată după acţiune, dat fiind caracterul urgent al acestei misiuni, potrivit Bild.

Guvernul german declarase sâmbătă că armata se pregăteşte să scoată din Afganistan personalul ambasadei din Kabul şi colaboratori afgani, adăugând că operaţiunea ar fi mandatată de parlament.

ADVERTISING

Chiar și așa, Suhail Shaheen, purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că vrea ca ambasadele de la Kabul să îşi continue activitatea, el subliniind că diplomaţii nu sunt în pericol.

“Vrem ca toate ambasadele să îşi continue activitatea, nu va exista vreun risc pentru diplomaţi. Cu toţii ar trebui să îşi continue activitatea la fel ca în trecut”, a afirmat Shaheen.

Talibanii au intrat duminică în Kabul, în timp ce SUA îşi evacuau diplomaţi din ambasada lor cu elicopterul, iar un ministru al guvernului afgan a declarat că puterea va fi transferată unei administraţii interimare.

NATO: O soluţie politică în Afganistan este mai urgentă ca oricând

Alianţa Nord-Atlantică (NATO) a estimat că este "mai urgent ca oricând" să se găsească o soluţiei politică conflictului din Afganistan, în timp ce talibanii se află la porţile capitalei Kabul, relatează France Presse.

ADVERTISING

"Susţinem eforturile afganilor pentru a găsi o soluţie politică conflictului, ceea ce este mai urgent decât oricând", a declarat pentru agenţia franceză de presă un responsabil NATO.

"Alianţa Nord-Atlantică urmăreşte constant evoluţia situaţiei din Afganistan" după înaintarea fulgerătoare a talibanilor până la porţile Kabulului, a asigurat sursa citată.

"Noi ajutăm la menţinerea funcţionării aeroportului din Kabul cu scopul de a permite Afganistanului să rămână conectat la restul lumii. Ne menţinem de asemenea prezenţa diplomatică la Kabul.Securitatea personalului nostru este prioritatea noastră absolută şi ne adaptăm la evoluţia situaţiei", a adăugat interlocutorul AFP.

Retragerea trupelor NATO din această ţară, în contextul retragerii trupelor americane anunţate de preşedintele Joe Biden, a oferit talibanilor posibilitatea de a-şi accelera revenirea la putere, notează AFP.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇