Afganistan: Ministrul de Interne anunţă un transfer paşnic al puterii, fără atacuri asupra capitalei. Apelul președintelui

Afganistan: Ministrul de Interne anunţă un transfer paşnic al puterii, fără atacuri asupra capitalei. Apelul președintelui

Un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie va avea loc în Afganistan, unde talibanii sunt aproape de a prelua controlul total asupra ţării, a anunţat duminică ministrul de Interne afgan, Abdul Sattar Mirzakwal, potrivit AFP şi Reuters.

”Afganii nu trebuie să se îngrijoreze (…) Nu va exista un atac asupra oraşului (Kabul). Şi va fi un transfer paşnic al puterii către un guvern de tranziţie”, a declarat Mirzakwal într-un mesaj video.

Potrivit mai multor surse diplomatice, şeful administraţiei interimare de la Kabul ar urma să fie Ali Ahmad Jalali, fost ministru de Interne afgan.

ADVERTISING

Deocamdată nu este clar dacă talibanii şi-au dat acordul final pentru desemnarea lui Jalali, dar acesta a fost considerat ca un personaj de compromis acceptabil care va superviza tranziţia paşnică a puterii la Kabul.

Anterior, talibanii au afirmat că au primit ordinul de a rămâne la porţile oraşului Kabul şi de a nu intra în capitala afgană. Ei spuseseră că deocamdată nu au luat o decizie cu privire la capturarea militară a capitalei afgane, după ce în ultimele zece zile ei au preluat controlul asupra majorităţii capitalelor de provincii din Afganistan.

Duminică, diplomaţii americani au fost transportaţi cu mai multe elicoptere de la ambasada SUA către aeroportul din Kabul, pentru a fi evacuaţi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe de altă parte, zeci de soldaţi afgani s-au refugiat în Uzbekistanul vecin de teama ofensivei talibanilor în Afganistan. Trupele uzbece aflate la frontiera dintre cele două ţări au arestat 84 de soldaţi afgani şi au fost iniţiate discuţii cu autorităţile afgane pentru a organiza revenirea militarilor în ţara lor, a indicat Ministerul de Externe uzbec.

Perședintele afgan a cerut garantarea securității tuturor cetățenilor

În același timp, preşedintele afgan Ashraf Ghani le-a cerut duminică forţelor de securitate să garanteze ''securitatea tuturor cetăţenilor'' menţinând ordinea publică în Kabul, în timp ce talibanii sunt pe punctul de a prelua puterea, transmite AFP.

ADVERTISING

''Am ordonat forţelor de securitate să garanteze securitatea tuturor cetăţenilor. Este responsabilitatea noastră şi ne-o vom asuma în cea mai bună manieră posibil. Oricine se gândeşte să creeze haos sau să jefuiască va fi tratat cu forţă'', a declarat şeful statului afgan într-un mesaj video trimis presei.

Postul local Tolo News, citat de Kyodo, a relatat că Ghani şi liderii politici au convenit sâmbătă să desemneze o delegaţie care să negocieze cu talibanii paşii următori în procesul de tranziţie a puterii.

Acelaşi canal TV a informat că duminică fostul preşedinte Hamid Karzai s-a întâlnit cu şeful Consiliului Suprem pentru Reconcilere Naţională, Abdullah Abdullah, pentru a discuta despre trimiterea unei delegaţii în Qatar pentru negocieri cu talibanii.

După ce forţele SUA au fost retrase din Afganistan, ofensiva talibanilor s-a intensificat în întreaga ţară, în timp ce forţele de securitate afgane par neputincioase. 

Începând de săptămâna trecută, insurgenţii talibani au preluat controlul asupra unor oraşe afgane importante, precum Kandahar, Herat şi Lashkar Gah, în cele mai multe cazuri fără a întâmpina rezistenţă.

Oraşul strategic Mazar-i-Sharif, din nordul ţării, a fost capturat sâmbătă. 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇