Haos în Afganistan: Președintele a fugit din țară, focuri de armă și zeci de răniți după intrarea talibanilor în Kabul

Haos în Afganistan: Președintele a fugit din țară, focuri de armă și zeci de răniți după intrarea talibanilor în Kabul

Abdullah Abdullah, liderul Înaltului Consiliu pentru Reconciliere Naţională, a anunţat, duminică, pe Facebook, că preşedintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a părăsit ţara.

“Fostul preşedinte al Afganistanului a părăsit Afganistanul, lăsând ţara în această situaţie dificilă”, a afirmat Abdullah.

Abdullah le-a cerut oamenilor să rămână calmi şi forţelor afgane să coopereze pentru garantarea siguranţei în Kabul.

De asemenea, el le-a cerut talibanilor să acorde ceva timp pentru negocieri înainte să intre în Kabul.

Potrivit unui oficial din Ministerul afgan de Interne, citat de Reuters, Ghani a plecat în Tadjikistanul vecin (nord-est).

ADVERTISING

UPDATE 22:20 - Ashraf Ghani a confirmat, într-o postare pe Facebook, că a părăsit ţara, conform BBC.

Preşedintele afgan susţine că a luat decizia dificilă de a părăsi ţara în timp ce talibanii înaintau, pentru a evita vărsarea de sânge în capitala, Kabul, care numără şase milioane de locuitori.

”Talibanii plănuiau să mă îndepărteze şi să atace întregul Kabul şi oamenii din Kabul. Pentru a evita vărsarea de sânge, am decis că cel mai bine ar fi să plec”, a scris el.

"Talibanii au câştigat (...) şi sunt acum responsabili pentru onoarea, stăpânirea şi prezervarea ţării", a adăugat el în acelaşi mesaj.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ei se confruntă în prezent cu o noua provocare istorică. Fie păstrează numele şi onoarea Afganistanului, fie acorda prioritate altor locuri şi altor reţele", a spus în continuare preşedintele fugar.

Ghani a făcut aceste comentarii într-o postare pe Facebook adresată cetăţenilor afgani. Acestea sunt primele sale remarci după părăsirea ţării.

Duminică dimineața, talibanii anunţau că nu intenţionează să preia controlul oraşului cu forţa şi să se răzbune asupra celor din guvern sau din armată.

Jurnaliştii din Kabul au relatat că talibanii au spus că pătrund în oraş pentru “a controla haosul”. În mai multe zone din capitala afgană s-au auzit focuri de armă.

ADVERTISING

Un spital din Kabul a anunţat în social media că peste 40 de persoane au fost rănite în ciocniri la periferia capitalei Afganistanului şi au fost internate pentru a fi tratate.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇