Războiul din Afganistan s-a terminat, anunţă talibanii

Războiul din Afganistan s-a terminat, anunţă talibanii

Purtătorul de cuvânt al biroului politic al talibanilor, Mohammad Naeem, a declarat că războiul s-a încheiat în Afganistan şi că tipul de guvernare şi forma regimului vor fi clare în curând.

„Asigurăm pe toată lumea că vom oferi siguranţă cetăţenilor şi misiunilor diplomatice. Suntem gata să purtăm un dialog cu toate personalităţile afgane şi le vom garanta protecţia necesară”, a precizat Mohammad Naeem, duminică, pentru postul de televiziune Al-Jazeera.

El a mai spus că gruparea întreprinde fiecare pas în mod responsabil şi doreşte să aibă pace cu toată lumea.

Nu vor să fie izolați

Purtătorul de cuvânt a spus, totodată, că talibanii nu doresc să trăiască în izolare şi că vor să aibă relaţii cu comunitatea internaţională.

ADVERTISING

A adăugat că au mai multe canale de comunicare cu ţările străine şi că intenţionează să dezvolte aceste canale."Rugăm toate ţările şi entităţile să discute cu noi pentru a rezolva orice probleme".

A dat, de asemenea, asigurări că femeile şi minorităţile sunt respectate, transmite Reuters.

Naeem a mai spus că fuga preşedintelui Ghani din ţară nu a fost luată în calcul şi că "nici cei apropiaţi de el nu s-au aşteptat" la asta.

În opinia sa, această victorie reprezintă rezultatul eforturilor şi a sacrificiilor din ultimii 20 de ani."Am obţinut ceea ce urmăream, adică libertatea ţării noastre şi independenţa poporului nostru".

ADVERTISING

"Nu vom permite nimănui să ne folosească pământurile pentru a-i ţinti pe alţii şi nu vrem să facem rău altora", a spus Naeem, care a ţinut să precizeze că nu se vor amesteca în treburile altora şi, în mod similar, nu vor permite amestecul altora în treburile lor.

"Nu credem că forţele străine vor repeta din nou experienţa eşuată în Afganistan", a estimat Naeem, adăugând că sunt pregătiţi să facă faţă prin dialog preocupărilor ridicate de comunitatea internaţională.

Promit că nu vor face rău locuitorilor

Tot duminică, purtătorul de cuvânt al insurgenţilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că nu li se va face rău locuitorilor şi lucrătorilor străini din Kabul. "Asigurăm toate ambasadele, centrele diplomatice, ONG-urile şi clădirile unde sunt cazaţi cetăţeni străini în Kabul că nu se vor confrunta cu niciun pericol", potrivit dpa.

ADVERTISING

Reuters mai transmite că unul din cei mai importanţi oficiali ai talibanilor a declarat duminică că victoria rapidă asupra guvernului afgan a fost o ispravă de ne-egalat, dar că adevăratul test al guvernării abia acum începe, după ce puterea a fost cucerită.

Într-o scurtă declaraţie video, Baradar, şeful biroului politic al talibanilor, a spus că victoria obţinută, practic toate oraşele importante ale ţării au fost cucerite în decurs de o săptămână, a fost neaşteptat de rapidă şi nu are egal în lume.

Cu toate acestea, el a subliniat că adevăratul test va începe acum prin îndeplinirea aşteptărilor populaţiei şi slujirea acesteia, prin rezolvarea problemelor sale.

ONU, întâlnire de urgență

În acest context, Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească luni pentru a discuta situaţia din Afganistan.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va prezenta un raport. Întâlnirea va avea loc la ora locală 10:00 (14:00 GMT).

Peste 60 de ţări cer ca oamenii să poată părăsi ţara

O declaraţie comună, susţinută de peste 60 de ţări, inclusiv România, cere ca afganilor şi cetăţenilor străini care doresc să părăsească Afganistanul să li se permită să plece.

Totodată, se solicită ca aeroporturile şi punctele de trecere a frontierei să rămână deschise, informează luni Reuters, care citează Departamentul de Stat al SUA.

Executivul american şi alte peste 60 de ţări, printre care Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Qatar şi Marea Britanie, au declarat într-un comunicat comun că "cei care ocupă poziţii de putere şi autoritate în Afganistan poartă responsabilitatea - şi răspunderea - pentru protejarea vieţii umane şi a bunurilor şi pentru restabilirea imediată a securităţii şi a ordinii civile".

Comunicatul mai menţionează că "poporul afgan merită să trăiască în siguranţă, securitate şi demnitate. Noi, în comunitatea internaţională, suntem gata să îi ajutăm".

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇