Proteste în Afganistan, soldate cu mai mulți morți și răniți, după ce talibanii au tras fără milă în mulțimea care s-a revoltat (Foto & Video)

Proteste în Afganistan, soldate cu mai mulți morți și răniți, după ce talibanii au tras fără milă în mulțimea care s-a revoltat (Foto & Video)

Viteza cu care au înaintat și au cucerit întreg Afganistanul i-a îngrozit și i-a șocat pe cetățeni. După câteva zile în care au stat mai mult închiși în case, așteptând să vadă ce vor face talibanii, dar și marile puteri, mai mulți oameni s-au mobilizat și au ieșit în stradă.

În mai multe provincii au loc mișcări de protest. La Jalalabad, oamenii s-au revoltat după ce talibanii au început să dea jos steagul național și să-l înlocuiască cu al lor.

Mai mulți afgani au dat jos steagul taliban, în timp ce alții fluturau tricolorul lor național.

Un fost purtător de cuvânt al Ministerului de Interne afgan, Najeeb Nangyal, a postat pe Twitter imagini cu talibanii care intervin și încep să tragă în protestatari.

”Protestatarii din Jalalabad își vor înapoi steagul pe clădirile oficiale și îl resping pe cel al teroriștilor talibani. Talibanii au deschis focul spre mulțime. Sunt raportate victime”, a scris el pe Twitter.

În imagini sunt auzite focuri de armă și apoi oamenii încep să fugă înspăimântați.

ADVERTISING

Imagini cu momentul intervenției brutale a talibanilor a postat și jurnalistul Aditya Raj Kaul, editorialist-colaborator al CNN.

”Teroriștii talibani îmbrăcați în negru aleargă spre mulțime și trag fără milă”, a scris el, pe aceeași rețea de socializare, lăudând curajul protestatarilor.

Bilanţul preliminar al incidentului este de cel puţin trei morţi şi zeci de răniţi. Anterior, cel puţin 17 persoane au fost rănite în cursul unei busculade produse la intrarea în aeroportul din Kabul.

Potrivit Al Jazeera, un incident separat a avt loc în Daronta, lângă Jalalabad, și acolo desfășurându-se un protest pe steag, însă de aici nu sunt cunoscute încă detalii despre cum au răspuns talibanii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jalalbadul este orașul unde, tradițional, încep serbările din 19 august, marcând ziua din 1919 în care guvernul britanic a recunoscut independența Afganistanului.

Publicația citată menționează că proteste au loc și în alte provincii, ca răspuns la acțiunile talibanilor împotriva simbolurilor naționale.

De exemplu, miercuri dimineața, locuitorii din Bamiyan au găsit statuia lui Abdul Ali Mazari distrusă, cel mai probabil aruncată în aer de talibani.

Mazari a fost un proeminent lider care a luptat împotriva talibanilor în războiul civil din anii 1990 și a fost ucis de aceștia în 1995.

ADVERTISING

Statuia fusese amplasată în locul unde erau cele două statui săpate în munte reprezentându-l pe Buddha, vechi de 1.500 de ani, pe care talibanii le aruncaseră în aer în 2001, acuzând că încălcau legea islamică anti-idolatrie.

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇