Companiile de social media se chinuie să elimine talibanii de pe platforme, dar încă au conturi pe WhatsApp

Companiile de social media se chinuie să elimine talibanii de pe platforme, dar încă au conturi pe WhatsApp

Companiile de social media se străduiesc să interzică orice conținut care are legătură cu talibanii, care au preluat în weekend controlul asupra Afganistanului, după ce au cucerit și capitala Kabul.

Mai multe guverne din lume – inclusiv SUA – consideră că talibanii sunt o organizație teroristă. Așa că vor ca orice conținut despre aceștia de pe rețelele sociale să fie interzis.

De altfel, marți, Facebook a confirmat că a interzis pe platformele sale orice conţinut care are legătură cu talibanii, deoarece îi consideră o grupare teroristă.

Facebook arăta că politica sa se aplică pe toate platformele, precum Instagram şi WhatsApp, şi a avertizat că va lua măsuri dacă localizează conturi care au legătură cu talibanii.

ADVERTISING

În schimb, mai multe surse indică faptul că talibanii au folosit nestingheriți WhatsApp, serviciul de mesagerie criptată end-to-end deținut de Facebook.

Asta deși gigantul tehnologic a susținut că le-a interzis conturile de pe toate platformele sale, conform Euronews.

Reprezentanții WhatsApp au precizat că nu pot citi mesajele utilizatorilor și s-au bazat pe automatizare și raportări de la utilizatori, pentru a identifica conturile și conținutul afiliate talibanilor.

Săptămâna trecută, un lider taliban scria pe WhatsApp că grupul nu are nicio intenție de a prelua controlul „violent” asupra Kabulului.

ADVERTISING

Duminică, ziua în care talibanii au pus mâna pe Kabul, WhatsApp a înființat o linie telefonică pentru a venit în ajutorul cetățenilor, ca ei să raporteze violențe, jafuri și alte probleme care ar fi apărut în contextul dat.

Marți, Financial Times scria că această linie unde puteau fi raportate problemele a fost blocată de Facebook, alături de alte canale oficiale folosite de talibani.

Ca răspuns, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a acuzat Facebook de cenzură.

Principala problemă pentru Facebook

Faptul că talibanii continuă să folosească WhatsApp pentru a comunica este o potențială problemă pentru Facebook, care e o companie americană.

ADVERTISING

Legea americană obligă compania să interzică talibanilor folosirea serviciilor sale, în condițiile în care guvernul american îi consideră teroriști.

„Talibanii sunt catalogați ca organizație teroristă în conformitate cu legislația SUA și le-am interzis serviciile noastre în conformitate cu politicile noastre privind organizațiile periculoase.

Asta înseamnă că am șters conturile deținute de sau în numele talibanilor și interzicem laudele, sprijinul și reprezentarea acestora”, a precizat un purtător de cuvânt al Facebook.

În plus, compania a subliniat că are la dispoziție o „echipă de experți pe Afganistan”, care monitorizează conținutul publicat în limba paștu sau dari, limba oficială din Afganistan.

Totuși, rămâne de văzut dacă toate conturile talibanilor au fost depistate și eliminate.

Cum e pe Twitter

Liderii talibani au adunat sute de mii de urmăritori pe Twitter, cărora le comunică declarații oficiale în mai multe limbi.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat pentru Reuters că firma va revizui conținutul care ar putea încălca politicile sale, în special împotriva glorificării violenței sau manipulării.

Însă reprezentantul a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Twitter are restricții speciale asupra talibanilor ca grup sau cum clasifică organizațiile violente.

Şi YouTube interzice conturile deţinute şi operate de talibani

Citeşte mai multe despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇