Talibanii le cer afganilor să plece de pe aeroportul din Kabul, după ce 12 oameni au fost uciși: Nu vrem să rănim pe nimeni!

Talibanii le cer afganilor să plece de pe aeroportul din Kabul, după ce 12 oameni au fost uciși: Nu vrem să rănim pe nimeni!

12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din capitala afgană Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO, de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică printre persoanele îngrijorate care încearcă să plece din Afganistan.

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă, dacă nu au dreptul legal de a călători.

"Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport", a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea, potrivit Reuters.

ADVERTISING

SUA îi acuză pe talibani că nu îşi respectă promisiunea

Departamentul de Stat american i-a acuzat, miercuri, pe talibani că nu şi-au respectat promisiunea de a permite un acces liber afganilor care doresc să meargă pe aeroportul din Kabul, unde este organizată plecarea persoanelor care se tem de noul regim.

"Am văzut informaţii că talibanii, contrar declaraţiilor lor publice şi angajamentelor lor faţă de guvernul nostru, îi împiedică pe afganii care doresc să părăsească ţara să ajungă pe aeroportul din Kabul", a declarat Wendy Sherman, numărul doi al diplomaţiei americane, citat de AFP.

Diplomaţi americani aflaţi în contact la Doha cu talibanii, precum şi responsabili militari americani, ''transmit mesajul direct talibanilor că ne aşteptăm să le permită tuturor cetăţenilor americani, tuturor cetăţenilor din terţe ţări şi tuturor afganilor să plece, dacă doresc, în siguranţă şi fără hărţuire'', a adăugat Wendy Sherman.

ADVERTISING

Talibanii, pe de altă parte, nu blochează accesul pe aeroportul din Kabul pentru cetăţenii americani, a dat asigurări responsabilul Departamentului de Stat, ceea ce a confirmat şi şeful statului-major american.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul, unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.

ADVERTISING

Doar un român din 16 a reușit să fie extras din Afganistan. Restul n-au putut să treacă de talibani

Citește mai multe despre situația din Afganistan:

Iată și câteva analize pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇