Joe Biden, prima reacție despre situația din Afganistan: Nu voi cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul civil al unei alte țări (Video)

Joe Biden, prima reacție despre situația din Afganistan: Nu voi cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul civil al unei alte țări (Video)

Joe Biden a avut, luni seara, prima reacție despre situația din Afganistan, afirmând că nu regretă decizia de a pune capăt luptelor SUA și că nu va cere soldaților americani să lupte la nesfârșit în războiul civil al unei alte țări.

”Ceea ce se întâmplă acum s-ar fi putut întâmpla la fel de ușor peste 5 sau 15 ani. Nu regret decizia de a pune capăt luptelor SUA în Afganistan și nu voi cere soldaților noștri să lupte la nesfârșit în războiul civil al unei alte țări”, a spus Biden.

Liderul american a subliniat că trupele SUA au mers în Afganistan în urmă cu aproape 20 de ani cu scopuri clare, ”să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001”.

ADVERTISING

"Am mers în Afganistan acum aproape 20 de ani cu scopuri clare, să ne răzbunăm pe cei care ne-au atacat la 11 septembrie 2001 şi să fim siguri că al-Qaeda nu va folosi afganii ca bază de atac împotriva noastră. Am făcut asta.

Nu am renunţat la prinderea lui Osama bin Laden şi l-am prins. Misiunea noastră nu a fost niciodată să construim o naţiune, să creăm o democraţie.

Mereu am promis poporului american că voi fi sincer. Adevărul este că lucrurile s-au petrecut mai repede decât am anticipat, aşa că liderii politici din Afganistan au renunţat şi au fugit din ţară, armata afgană a eşuat, uneori fără să încerce să lupte.

ADVERTISING

Nu exista nicio şansă ca într-un an, cinci sau 20 prezenţa americanilor acolo să facă vreo diferenţă. Este greşit să ceri acest lucru trupelor americanilor, când afgani nu fac asta. Câte generaţii de fiice şi fii americani să mai trimitem în Afganistan?" a spus președintele SUA.

Biden a mai spus că trupele guvernamentale afgane aveau mijloace de luptă superioare talibanilor, dar nu au vrut să își apere viitorul.

”SUA le-au înzestrat inclusiv cu o forță aeriană, ceea ce talibanii nu au. Dar n-au vrut să lupte pentru viitorul lor”, a precizat liderul american.

Biden a păstrat tăcerea mai multe zile

Preşedintele american a păstrat tăcerea mai multe zile în faţa celei mai grave crize de la alegerea sa.

ADVERTISING

În ultima sa luare de cuvânt în public asupra Afganistanului marţea trecută, Joe Biden şi-a apărat din nou decizia de a retrage ultimii soldaţi americani până cel târziu la 31 august.

Biden addresses nation on Taliban takeover of Afghanistan - 8/16 (FULL LIVE STREAM)

Citeşte mai multe despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇