Alți 14 români au ajuns pe aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați. Aurescu: 17 cetățeni au refuzat transportul

Alți 14 români au ajuns pe aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați. Aurescu: 17 cetățeni au refuzat transportul

Alți 14 români au ajuns pe aeroportul din Kabul și urmează să fie evacuați din Afganistan, anunță Miniterul Afacerilor Externe vineri.

MAE precizează că cetățenii români sunt în siguranță.

„(...) În cursul dimineții de 20 august 2021, un grup format din 14 cetățeni români a fost transferat în incinta Aeroportului internațional din Kabul. Cetățenii români sunt în siguranță în incinta aeroportului, fiind pregătiți pentru evacuare pe cale aeriană.

Cei 14 cetățeni români sunt angajați ai unei companii de securitate cu activități în Afganistan. Aceștia s-au aflat până în cursul acestei dimineți într-o bază militară din afara aeroportului internațional, fiind transferați în incinta aeroportului, în urma unor demersuri extrem de complexe și dificile realizate încă de la începutul săptămânii în curs de către autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale, în coordonare cu și cu sprijinul unor parteneri internaționali ai României și în cooperare cu compania angajatoare”, transmite MAE într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Românii vor fi evacuați cu următorul zbor al aeronavei militare românești staționate în prezent la Islamabad.

Potrivit ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, românii sunt deja în aeronavă, însă un alt conațional mai rămâne încă în Afganistan.

„Mai rămâne un singur cetățean din altă locație. Cetățeanul lucrează la un program al ONU, să vedem care sunt șansele ca să ajungă și el la aeroport.

Mai sunt alți cetățeni europeni care ar putea să fie aduși, în cazul în care mai există locuri libere în aeronavă. Vom analiza elementele care sunt în miscare, există o situație dinamica acolo, se schimbă situația de la oră la oră”, a declarat Aurescu, vineri dimineaţă, la Digi24.

ADVERTISING

Conform sursei citate, alți 17 cetățeni români au refuzat transportul cu avionul autorităților române, întrucât au planuri de evacuare proprii, unii dintre ei întorcându-se în țară cu zboruri asigurate de companiile la care lucrează.

Încă un român a fost evacuat, în noaptea de joi spre vineri din Kabul, alături de un cetăţean bulgar, unul britanic şi unul american.

Cu o zi în urmă un alt român a fost preluat din Kabul şi dus la Islamabad.

12 morți în aeroport, talibanii le cer oamenilor să se ducă acasă

De duminică și până joi, 12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO.

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă, dacă nu au dreptul legal de a călători.

ADVERTISING

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇