Românii care mai sunt în Afganistan sunt în siguranţă, închişi în baza militară. Detalii de la o româncă aflată pe aeroportul din Kabul

Românii care mai sunt în Afganistan sunt în siguranţă, închişi în baza militară. Detalii de la o româncă aflată pe aeroportul din Kabul

O româncă aflată pe aeroportul din Kabul a detaliat situația conaționalilor care așteaptă să fie evacuați din capitala Afhanistanului.

În jur de 30 de români sunt acum în Kabul și așteaptă să fie evacuați, după cum a precizat și premierul Florin Cîțu ieri.

Daniela Onofrei, unul dintre aceștia, a povestit pentru Europa FM că românii sunt în siguranță, fiind închiși în baza militară.

„Suntem protejați, suntem în siguranță. Britanici, americani și turci, forțe militare (ne asigură protecția – n.red.). Avem avioane alocate, asteptăm să fim evacuaţi în siguranţă. Suntem efectiv închiși în bază (militară – n.red.). Din ce știu eu, toţi românii se află în baza militară”, a declarat ea pentru sursa citată.

ADVERTISING

Referitor la imaginile dramatice cu afgani care se agață cu disperare de avioanele ce decolează, cad în gol și mor, românca a confirmat că a existat un incident de acest fel.

„Da, a fost un incident de genul ăsta”.

Context

Premierul Florin Cîţu a precizat, luni, că se ştie că mai sunt 35 de români în Afganistan şi i-a propus preşedintelui Klaus Iohannis ca România să trimită un avion după ei.

El a menţionat că e vorba despre angajaţi de la ONU şi din companii private.

"În această dimineaţă am avut mai multe discuţii cu domnul preşedinte referitor la situaţia de securitate din Afganistan şi, ştiţi foarte bine, pe 13 august MAE a ridicat nivelul de alertă la maxim, ”Părăsiţi imediat Afganistan”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În acest moment mai sunt 35 de cetăţeni români în acea zonă, i-am propus domnului preşedinte să trimitem un avion pentru a-i aduce acasă", a declarat prim-ministrul.

Cîţu a spus că există şi varianta ca românii din Afganistan să vina cu un avion NATO până în Georgia.

Talibanii au pus mâna pe Kabul

Talibanii au preluat controlul asupra capitalei Kabul, duminică, după ce armata afgană şi preşedintele au fugit.

Mii de afgani au blocat aeroportul luni încercând să iasă din ţară.

Mii de oameni încearcă să se agaţe de avioanele americane care părăsesc Afganistanul. Unii au căzut şi au murit (Galerie video)

ADVERTISING

Trupele americane se află la comanda aeroportului, ajutând la evacuarea personalului ambasadei SUA şi a altor civili.

Evacuarea diplomaţilor şi a altor cetăţeni străini a fost organizată într-un ritm frenetic în weekend la Kabul.

Cetăţenilor afgani şi străini care doresc să părăsească Afganistanul ''trebuie să li se permită să facă acest lucru'', au afirmat SUA şi alte 65 de ţări într-o declaraţie comună, avertizându-i pe talibani să dea dovadă de ''responsabilitate'' în această privinţă.

Citeşte mai multe despre situaţia din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇