Furie la Pentagon și Casa Albă după ce militarii din Kabul s-au trezit în aeroport cu doi congresmeni americani

Furie la Pentagon și Casa Albă după ce militarii din Kabul s-au trezit în aeroport cu doi congresmeni americani

Reprezentanții Pentagonului au reacționat cu furie după ce la Kabul au venit într-o vizită neanunțată doi congresmeni americani, democratul Seth Moulton (foto) și republicanul Peter Meijer.

Oficialii Departamentului de Stat și ai armatei americane s-au declarat șocați de faptul că militarii de pe aeroportul din Kabul s-au trezit pur și simplu cu cei doi acolo. Astfel, în mijlocul haosului evacuărilor, armata a trebuit să aloce resurse pentru protecția celor doi oficiali, pe parcursul orelor petrecute de ei în Kabul.

ADVERTISING

”Cu siguranță ne-au dat peste cap programul stabilit pentru această zi”, a spus John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de The Guardian.

Trei oficiali care erau la curent cu situația au declarat, pentru Associated Press, că această vizită a stârnit furie la vârful Departamentului Apărării și al Casei Albe. Și asta pentru că cei doi congresmeni nu s-au consultat nici cu militarii, nici cu diplomații care coordonează operațiunile de evacuare.

Au aflat de vizită în momentul în care cei doi erau deja în Kabul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Moulton și Meijer, ambii veterani, au fost acuzați și că au luat locul din avion al unor persoane ale căror vieți ar putea depinde de plecarea din Afganistan.

Moulton s-a apărat, într-un mesaj pe Twitter, susținând că el și colegul republican au trebuit să țină vizita la secret ca să reducă riscurile. A explicat și că au plecat din Kabul într-un avion care nu era plin, așa că nu au luat locul nimănui.

”Am făcut vizita în secret, am anunțat-o abia după plecare, pentru a reduce riscurile și a nu perturba activitatea în aeroport. Am fost acolo să culegem informații, nu să ne facem imagine”, a scris Moulton, care a luptat în Irak.

ADVERTISING

Meijer a fost detașat în Afganistan și a lucrat acolo și în cadrul unei organizații non-guvernamentale. Ei au spus că s-au dus să vadă situația cu ochii lor și să-l convingă pe președintele Joe Biden să extindă termenul limită de 31 august, la care trupele americane vor încheia operațiunea de evacuare.

”După ce am văzut cu ochii noștri și am discutat cu comandanții misiunii putem spune că e clar că, din cauză că evacuarea a început atât de târziu, nu-i vom putea scoate pe toți la timp, orice am face, nici măcar până la 11 septembrie”, au spus ei.

Pentagonul a anunțat joi că în ultimele 24 de ore fuseseră evacuați 19.000 de oameni, cu 90 de avioane, ceea ce este un nou record. Dintre aceștia, 11.700 de cetățeni au fost evacuați în 42 de aeronave militare americane.

Însă alte 10.000 de persoane încă așteptau să fie extrase.

Citește mai multe despre cum decurge evacuarea din Afganistan:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇