Statele UE încep să încheie, rând pe rând, operațiunile de evacuare din Afganistan

Statele UE încep să încheie, rând pe rând, operațiunile de evacuare din Afganistan

Mai multe țări au încheiat sau urmează să își încheie misiunile de evacuare a cetățenilor lor din Afganistan.

Ultimul zbor polonez de evacuare din Afganistan a aterizat joi dimineaţă în Polonia, a comunicat ministrul adjunct de externe Marcin Przydacz, transmite dpa.

În total, Polonia a evacuat 1.300 de persoane cu 14 zboruri, a spus el. Două sute de persoane au fost extrase din Afganistan la solicitarea altor state sau organizaţii, a precizat ministrul adjunct.

Și Belgia a anunţat încă de miercuri că a pus capăt operaţiunilor sale de evacuare de pe aeroportul din Kabul, cu câteva zile înainte de retragerea trupelor americane care securizează situl, relatează AFP.

ADVERTISING

"Guvernul federal a luat decizia de a pune capăt evacuărilor de pe aeroportul din Kabul, având în vedere evoluţia situaţiei în Afganistan", a anunţat pe Twitter prim-ministrul belgian Alexander De Croo.

La rândul său, Danemarca a încheiat operaţiunea de evacuare a membrilor personalului ambasadei sale şi a familiilor acestora din capitala afgană.

”Nu mai este sigur să se zboare de pe aeroportul din Kabul”, a declarat ministrul Apărării, Trine Bramsen, pentru agenţia de ştiri daneză Ritzau, în cursul serii de miercuri.

ADVERTISING

Ultimul avion implicat în operaţiunea daneză a aterizat deja în capitala Pakistanului, Islamabad, având la bord 90 de persoane evacuate - angajaţi, militari şi diplomaţi danezi la Kabul, a precizat ea.

Danemarca a evacuat din Afganistan în jur de 1.000 de persoane în ultimele zile.

Franța și Spania încheie vineri

În schimb, Franţa şi Spania vor opri vineri operaţiunile de evacuare din Afganistan.

”Operaţiunea actuală franceză în Afganistan se va încheia total vineri seară, termen după care nu mai putem face evacuări de pe aeroportul din Kabul”, a anunţat joi prim-ministrul francez Jean Castex, la postul RTL.

ADVERTISING

El a reamintit că ”în jur de 2.500 de persoane” au fost evacuate de când capitala afgană Kabul a fost cucerită de talibani la 15 august.

”Este vorba despre cetăţeni francezi, dar mai ales despre afgani care şi-au adus, într-un fel sau altul, contribuţia la armată etc., şi despre familii, artişti, jurnalişti”, a adăugat el.

De asemenea, surse guvernamentale din Spania au recunoscut că 27 august este data limită pentru încheierea evacuării afganilor care au colaborat cu forţele armate.

Până miercuri, în Spania au ajuns 1.242 de evacuaţi, dintre care 1.040 au cerut protecţie internaţională, însă mulţi dintre ei erau colaboratori ai SUA sau UE, iar în Afganistan se află încă vechi angajaţi spanioli.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇