De ce nu se mai vaccinează esențialii?

La începutul anului, când toată Uniunea Europeană era în criză de vaccin, angajații din domeniul public au avut acces cu prioritate la imunizare, dar entuziasmul lor s-a prăbușit odată cu ridicarea restricțiilor.
De ce nu se mai vaccinează esențialii?
  • Doar o treime dintre angajații IGSU s-au vaccinat împotriva Covid-19.
  • Reprezentanții Guvernului pregătesc o campanie de comunicare pentru angajații din domeniul public.
  • Obligativitatea vaccinării pentru salariații statului nu este o opțiune, susțin oficialii, iar încercările de până acum au fost un eșec.
  • În jur de 39% dintre polițiști și jandarmi s-au vaccinat.
  • Ministerul Apărării a anunțat că peste 60% dintre militari sunt imunizați.

Atât în domeniul sănătății, cât și în cel al educației, sunt încă persoane care refuză să se imunizeze, deși interacționează cu bolnavii în spitale sau copiii din școală.

De asemenea, sunt mulți pompieri, polițiști, jandarmi și militari care nu s-au vaccinat, ceea ce arată că există multă neîncredere legată de vaccin chiar în interiorul sistemului public.

Într-un studiu sociologic realizat la începutul anului, după două săptămâni de la începerea campaniei de vaccinare, 62% dintre români declarau că vor să se vaccineze.

Dintre aceștia, mai mult de o treime (36%) anunțau că vor s-o facă repede, iar 26% spuneau că se vor vaccina, dar nu în acest an. Restul de 28% anunțau că refuză.

ADVERTISING

Până acum, în țara noastră doar 26,7% din întreaga populație e vaccinată cu cel puțin o doză, adică 30% dintre persoanele eligibile, adică au împlinit vârsta de 12 ani.

Se observă că în primele opt luni s-au vaccinat doar cei care și-au dorit foarte mult acest lucru.

Reprezentanții Guvernului nu au reușit să-i convingă pe cei care ezită să se imunizeze. Nici măcar pe cei care lucrează în domeniul public.

Până în data de 15 martie, accesul la vaccin se făcea pe anumite criterii de vârstă și de interacțiune cu publicul. Așa a apărut categoria de “lucrători esențiali”, care în primele săptămâni au beneficiat de programare cu prioritate, iritând opinia publică.

“Esențialii” erau, în general, persoane care lucrau în domeniul public, în ministere și instituții, care au profitat de criteriile laxe stabilite de Executiv.

Informația senzațională și informația științifică

Acum, la opt luni de la începerea campaniei, rata de vaccinare printre angajații din domeniul public a scăzut semnificativ.

andrei-baciu-11

„Cred că ne aflăm în zona celor pragmatici, iar ceea ce încercăm în aceste săptămâni e să mărim cât mai mult accesibilitatea persoanelor la vaccin.”

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

“Cred că s-a întâmplat ceea ce se întâmplă, în general, la lansarea unui nou produs”, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru SpotMedia.ro.

La început e un segment de public care dorește să-l achiziționeze cât mai repede, care are încredere în el și vrea să beneficieze de pe urma lui, conștientizând avantajele”, a declarat oficialul.

“Apoi, vorbim de un al doilea val, al celor pragmatici, cei care îl doresc, dar pentru care contextul și accesibilitatea sunt foarte importante. Urmează scepticii și, în cele din urmă, se constituie o categorie care respinge produsul și îl critică”, a adăugat Andrei Baciu.

“Cred că acum ne aflăm în zona celor pragmatici, iar ceea ce încercăm în aceste săptămâni e să mărim cât mai mult accesibilitatea persoanelor la vaccin”, a declarat vicepreședintele comitetului de coordonare a vaccinării.

Problema e că peste jumătate din angajații domeniului public sunt “pragmatici” și amână sau refuză să se vaccineze, deși mulți dintre ei își pun în fiecare zi viața în pericol, lucrând în prima linie a epidemiei.

“Din păcate, la ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) și nu numai la ISU, ci și în alte zone, suntem undeva între 30-40%, suntem cu vaccinații în cadrul ISU și acolo au fost discutate, explicat tot, dar se reflectă ce se întâmplă în rândul populației”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Mai precis, la nivelul Ministerului de Interne, 39% dintre angajați s-au vaccinat împotriva Covid-19, conform datelor raportate de instituție.

Explicația pentru procentul scăzut e că “…ei (angajații ISU - n.red.) caută informația senzațională și nu pe cea științifică. Asta se întâmplă nu numai la ISU, ci și în alte structuri… În structurile mai mici, procentul de vaccinare e mai mare, în cele mai mari, procentul de vaccinare e mai mic pentru că se reflectă ceea ce se întâmplă și în societate”, a precizat Raed Arafat.

Ridicarea restricțiilor a prăbușit procesul de vaccinare

Această neîncredere printre angajații din domeniul public reflectă destul de clar eșecul Guvernului de a comunica și promova vaccinarea în rândul populației.

Principala cauză a acestui eșec rămâne decizia de a ridica, în data de 15 mai, multe restricții legate de pandemie, constatându-se scăderea numărului de cazuri.

În data de 15 mai 2021 s-au vaccinat 119.021 de persoane. Două săptămâni mai târziu, cifra se înjumătățise. În data de 1 iunie, doar 52.768 de persoane s-au vaccinat. Apoi, trendul descendent a continuat.

Pe de altă parte, în urma discuției cu mai multe persoane care lucrează în Ministerul de Interne, niciun moment nu a fost întreruptă comunicarea cu privire la “beneficiile vaccinării” și la măsurile de protecție împotriva infectării.

Informațiile sunt transmise în ședințele de protecție a muncii, dar și prin întâlniri săptămânale realizate în unități și departamente.

“Lucrăm la o întreagă acțiune de comunicare și informare adresată tuturor celor care lucrează în instituțiile publice”, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu pentru SpotMedia.ro.

“Avem posibilitatea să găsim multe variante de comunicare prin care să ajungem la angajații din domeniul public”, a adăugat acesta.

Cu toate acestea, până acum nu a existat o campanie unitară în ce privește angajații din domeniul public.

Obligarea angajaților publici să se vaccineze, un eșec

O parte a opiniei publice susține ideea ca personalul care lucrează în instituții publice aflate în prima linie de combatere a epidemiei ar trebui să fie obligat să se vaccineze.

Valeriu Gheorghita

„Este important pentru cei care se află în relație directă cu oamenii să se vaccineze, pentru că în felul acesta se protejează pe ei”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare

La jumătatea lunii iulie, ministrul Sănătății a propus ca personalul medical nevaccinat să se testeze periodic din fonduri proprii.

“…vom veni cu o propunere, cel mai probabil, prin care personalul medical și medico-sanitar nevaccinat să se testeze periodic, tocmai pentru a asigura securitatea pacienților. Acest lucru se va întâmpla doar dacă se vor depăși anumite incidențe ale infecției cu Covid”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, USR-PLUS.

Această propunere indirectă de obligare a imunizării angajaților din Sănătate a fost abandonată la scurt timp, din cauza protestelor sindicale.

“Niciodată, în nicio ședință la care am participat, nu s-a discutat despre obligativitatea vaccinării angajaților din domeniul public. Este exclus așa ceva”, a declarat Andrei Baciu, vicepreședinte al comitetului de vaccinare, pentru SpotMedia.ro. 

Cu toate acestea, mai multe guverne ale statelor membre din Uniunea Europeană au decis ca anumiți angajați publici din domenii esențiale să fie obligați să se vaccineze.

De asemenea, după aprobarea definitivă a vaccinului Pfizer-BioNTech de către FDA, agenția americană de autorizare a medicamentelor și alimentelor din SUA, mai mulți angajați publici din instituții locale sau federale vor fi obligați să se vaccineze, existând legislație în acest sens.

Militarii și profesorii, o rată mai mare de vaccinare, dar insuficientă

În ce privește imunizarea militarilor, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că în jur de 60% dintre aceștia sunt protejați.

“…acestea sunt datele, dar cu siguranță diferă probabil de la o structură la alta, însă e clar loc de mai bine. Este important pentru cei care se află în relație directă cu oamenii, să se vaccineze, pentru că în felul acesta se protejează pe ei, dar îi protejează și pe cei cu care intră în contact”, a declarat Valeriu Gheorghiță, într-o conferință de presă.

Mai sunt trei săptămâni și începe școala. Ultima cifră oficială în ce privește vaccinarea cadrelor didactice este de 60%, dar ultimele date publicate sunt de la sfârșitul lunii mai.

Ponderea principală e în mediul universitar. În învățământul preuniversitar, în jur de jumătate dintre angajaţi sunt imunizați.

În condițiile în care specialiștii se așteaptă la peste 4.000 de cazuri zilnice, începând cu jumătatea lunii septembrie, vaccinarea sub așteptări a celor care cu adevărat sunt lucrători esențiali nu va face decât să înrăutățească o situația deja complicată.

Citiți și alte articole interesante:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇