CEDO nu îi scapă pe pompierii din Franța de obligaţia de a se vaccina împotriva Covid

CEDO nu îi scapă pe pompierii din Franța de obligaţia de a se vaccina împotriva Covid

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins, marţi, o cerere a 672 de pompieri profesionişti şi voluntari din Franța, care doreau suspendarea obligativității de a se vaccina antiCovid.

„Curtea a apreciat că aceste cereri sunt în afara domeniului de aplicare a Articolului 39 din reglementarea sa, care permite sesizarea în procedură de urgenţă când solicitanţii sunt expuşi unui risc real de daune ireparabile”, a transmis CEDO.

Pompierii invocaseră dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului referitoare la "dreptul la viaţă" şi "dreptul la respectarea vieţii private şi familiale".

ADVERTISING

Ei cereau CEDO să "suspende obligativitatea vaccinării" prevăzută prin legea din 5 august 2021 referitoare la gestionarea crizei sanitare.

Totodată, ei cereau Curții să suspende "dispoziţiile care prevăd interzicerea exercitării activităţilor" celor care "nu se vor fi conformat vaccinării obligatorii", precum şi "întreruperea remunerării acestora".

Decizia CEDO, luată de un complet format din şapte judecători, nu prevede totuşi "imposibilitatea unor decizii ulterioare cu privire la admisibilitate şi asupra fondului cazurilor respective", precizează curtea.

ADVERTISING

Pompierii spun că nu sunt antivaccin

Într-un comunicat anunţând intenţia sa de a sesiza Curtea, sindicatul Sud SDIS al pompierilor insista la începutul lunii august asupra faptului că "nu este împotriva vaccinului", ci doar împotriva obligativităţii vaccinării, "foarte prost primită, inclusiv de persoane deja vaccinate".

Curtea Constituţională a Franţei a susţinut, cu unele excepţii, la 5 august, legea adoptată de Parlament privind obligativitatea vaccinării pentru angajaţii serviciilor de urgenţă, medicilor şi profesorilor, conform presei franceze.

ADVERTISING

Este "prima hotărâre europeană cu privire la obligativitatea vaccinării împotriva #COVID19", a reacţionat pe Twitter juristul Nicolas Hervieu, specialist al CEDO.

Înfrângere pentru antivaccinişti

Curtea, cu sediul la Strasbourg (estul Franţei), se pronunţase totuşi deja într-un dosar referitor la obligativitatea vaccinării în 8 aprilie, în urma sesizării unor părinţi cehi care refuzau să-şi vaccineze copiii împotriva bolilor copilăriei.

CEDO aprecia că această obligaţie poate fi "necesară într-o societate democratică". Această hotărâre, chiar dacă nu se referea la vaccinarea împotriva COVID-19, este considerată drept o înfrângere pentru antivaccinişti.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇