PNL învârte Roata Norocului pentru PSD

PNL învârte Roata Norocului pentru PSD

“Nu suntem la ‘Cine știe câștigă’ sau la ‘Roata Norocului’”, a comentat dl Rareș Bogdan faptul că noul ministru de Finanțe nu știe cât e salariul minim pe economie, după ce cu câteva zile înainte avea niște dificultăți și cu rata inflației.

Dacă dl Vîlceanu ar fi fost întrebat cum se calculează aria cercului, de exemplu, ar fi fost de “Cine știe câștigă” sau “Roata Norocului”, da. Dar, chiar așa să fi fost, dl Rareș Bogdan știe dintr-o viață anterioară că un jurnalist poate întreba orice, cât timp e în limitele decenței.

Când dna Dăncilă nu a știut răspunsul la întrebarea de “Roata Norocului” nu-mi amintesc ca dl Bogdan să fi avut aceeași reacție.

ADVERTISING

Dar dl Vîlceanu nu a fost întrebat despre aria cercului, ci despre unul dintre instrumentele cu care operează un ministru de Finanțe. Asta cu atât mai mult cu cât dl Vîlceanu a avut timp să se pregătească temeinic, din moment ce dl Cîțu îl dorea ministru încă din decembrie, după cum a confirmat acum Ludovic Orban.

La fel și în cazul premierului care nu știa prețul pâinii. Nu este o întrebare de cultură generală și nici despre preferințe culinare. Prețul pâinii, franzela simplă, face parte din calculul inflației, al coșului minim de consum și al altor indicatori în funcție de care dl Cîțu spune triumfalist cât de bine trăiesc românii.

În plus, pâinea îți arată, la un nivel de bază, cum se reflectă toate evoluțiile economice în preț. Dacă nu le înțelegi pe acestea, da, poți să crezi că oamenii o duc din ce în ce mai bine, în timp ce ei se confruntă cu scumpiri din ce în ce mai mari.

Despre răspunsul arogant al dlui Cîțu, care nu mănâncă pâine, ca săracii, nici măcar nu cred că mai are rost să discutăm.

Sunt două mari probleme în aceste două cazuri și nu numai.

Pe de-o parte, de competență și meritocrație. Faptul că dl Vîlceanu e prietenul dlui Cîțu, am mai spus, e o chestiune personală. Faptul că asta l-a propulsat șef peste Finanțe e altceva. Iar faptul că în funcție fiind nu cunoaște domeniul e dezolant.

Vîlceanu Cîțu concert
Foto: Facebook / Dan Vîlceanu

Numirea dlui Vîlceanu dă mai multe palme electoratului care a vrut schimbare.

O palmă dată consecvenței și antitraseimului. Ministrul de Finanțe nu a fost un simplu pesedist de rând care la un moment dat să-și fi descoperit adevărata vocație politică. Dl Vîlceanu a fost vreme de 3 ani șeful TSD Gorj, după care a virat direct la dușmanul principal, adică PDL.

Adică, vertical, după ce l-a înjurat 3 ani pe Băsescu, a sărit brusc în brațele lui Băsescu, cum ar veni. Dar deși a devenit de dreapta, dl Vîlceanu a păstrat în firmă foști tovarăși pesediști.

O palmă pe parte de clientelism. Părinții domniei sale, norocul pe care îl tot invocă, au fost abonați la banul public. 13 milioane de astfel de lei a câștigat firma dnei Vîlceanu între 2017 și 2020.

O palmă pe parte de performanță profesională - firma dlui ministru este în insolvență. Alta pe parte de integritate financiară, firma în insolvență a dlui ministru are datorii de 400 de mii de lei la bugetul de stat. Bani pe care trebuie să îi recupereze ANAF-ul din subordinea dlui ministru.

Pe de altă parte, este vorba despre conectarea la viața reală. Funcția înaltă predispune la desprinderea de realitate. Un ministru din alte vremuri îmi povestea că, după 4 ani de mandat, nu mai știa cât costă o pâine sau o sticlă de apă, pentru că toate îi erau servite.

Aș fi așteptat de la o noua putere, cu alți oameni, nu-i așa?, să evite din răsputeri această capcană, mai ales la început de mandat. Când ești pozat în tricou de rocker la cumpărături, cu coșul în mână, e pentru că vrei să păstrezi legătura cu realitatea, nu din populism. Sau nu?

citu-rocker
Foto: Facebook/Metalhead

Iar desprinderea de realitate este una dintre sursele eșecului și în actul guvernamental, unde duce la decizii greșite, și electoral, unde duce la erodare rapidă.

În mod normal, PNL ar trebui să fie îngrijorat, terifiat de aceste prestații. Ele costă mult.

Ceea ce am remarcat, dimpotrivă, a fost o întrecere de scuze și aruncare în derizoriu a situației. Unele cam ridicole de tip “Roata Norocului”, altele grețoase, ca a dlui Cristian Băcanu, anul trecut apropiat al lui Ludovic Orban, care l-a și făcut secretar de stat la Justiție și candidat la Sectorul 5.

Oameni care nu iertau, pe bună dreptate, nimic din prostiile rostite și făcute de pesediști par acum anesteziați. Repet ceea ce am mai spus și spun și alți colegi: toate aceste prostii, combinate cu lipsa reformelor, cu permanentele scandaluri, cu aroganța vor aduce PSD fară niciun efort la o victorie istorica în 2024.

PNL învârte Roata Norocului pentru PSD.

Citește și alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇