Noul ministru de la Finanţe nu vede scumpirile. Spune că inflaţia nu e la nivel record şi nici nu e 5%: E o estimare a BNR

Noul ministru de la Finanţe nu vede scumpirile. Spune că inflaţia nu e la nivel record şi nici nu e 5%: E o estimare a BNR

Inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%, aceasta fiind o estimare a Băncii Naţionale a României (BNR), a declarat, joi, Dan Vîlceanu, la Ministerul Finanţelor.

„Nu, inflaţia nu este la un nivel record şi nici nu e 5%. 5% e o estimare a Băncii Naţionale (…) Din punctul meu de vedere, lucrul acesta trebuie discutat, în primul rând, cu titularul problemei care este Banca Naţională.

Pe de altă parte, Guvernul României nu a mai luat măsuri care să genereze inflaţie anul acesta şi aici daţi-mi voie să vă aduc aminte faptul că nu am majorat venituri ale angajaţilor şi toate măsurile luate au fost în direcţia reducerii inflaţiei şi nicidecum a creşterii.

ADVERTISING

Dar să ştiţi că nu există creştere economică, în lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist", a spus Vîlceanu.

Potrivit datelor publicate luna aceasta de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a urcat la 5% în luna iulie 2021, de la 3,9% în iunie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 7,64%, serviciile cu 2,74%, iar mărfurile alimentare cu 2,33%.

BNR a anunţat, recent, că a majorat la 5,6% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3,4% pentru sfârşitul anului viitor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Totodată, România este printre ţările UE cu cele mai mari scumpiri şi în iulie, potrivit Eurostat.

Vezi și Cîţu nu ştie cât costă pâinea, pentru că… nu o mănâncă

Citeşte şi analiza Spot Vine valul scumpirilor. Românii riscă dublarea facturilor la gaze, dar și alte majorări de preţ, de la curent la supermarket. Ce soluții urgente există

Iată și articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇