De ce nu se mai aprinde lumina în Herăstrău? Primăria știe de problemă, dar nu se va rezolva curând

Promenada de pe malul estic al Herăstrăului rămâne în beznă, pe termen nelimitat.
De ce nu se mai aprinde lumina în Herăstrău? Primăria știe de problemă, dar nu se va rezolva curând

Parte din zona de promenadă a parcului Herăstrău rămâne cu totul în beznă, în fiecare noapte, din cauza unei defecțiuni la rețeaua de iluminat public. Primăria Capitalei cunoaște situația, dar nu e clar când va rezolva această problema.

Pe o porțiune din malul estic al lacului Herăstrău, promenada este neiluminată pe timp de noapte.

Segmentul de alee cu probleme începe imediat după zona în care sunt comasate restaurantele de lux (Fratelli, Biutiul by the Lake etc) și se termină tocmai la Complex Herăstrău.

Vorbim despre mai bine de un kilometru pe care bucureștenii trebuie să-l parcurgă în beznă, ori de câte ori ies seara la plimbare prin parc. Și mai rău este că principala alee care treaversează acea zonă este crăpată. Așa că nu-i deloc greu să te împiedici, în întuneric, și să cazi.

Promenada-in-bezna-Herastrau-traseu
Traseul neiluminat este marcat cu linie albă, pe harta de mai sus. Foto: Google Maps

Există pe alee și câteva limitatoare de viteză. În mod normal, sunt utile, pentru că nu-i lasă să accelereze periculos de mult pe cei care au venit în parc pe bicicletă, cu rolele sau cu trotineta electrică.

ADVERTISING

În beznă, însă, limitatoarele devin greu de observat și sunt periculoase pentru toți cei care trec prin zonă.

În teorie, problema se poate rezolva destul de simplu, cu reparații la rețeaua de iluminat stradal din acea zonă. În practică, însă, lucrurile sunt ceva mai complicate.

Am întrebat mai întâi Compania Municipală de Iluminat Public București SRL – cea care se ocupă de întreținerea rețelei stradale de stâlpi și cabluri – de ce e întuneric pe malul estic al lacului Herăstrău și când va rezolva problema.

Iată ce ne-a răspuns compania:

”În cadrul contractului de delegare a gestiunii Serviciului de Iluminat Public al Municipiului București, încheiat de Compania Municipală Iluminat Public București cu Primăria Municipiului București, nu sunt incluse parcurile care sunt în administrarea altor instituții sau a primăriilor de sector.

Parcul Herăstrău «Regele Mihai I» este în aceeași situație, aflându-se în administrarea Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).

În această situație, CMIPB nu poate interveni asupra sistemului de iluminat public din parc, decât în urma unei solicitări a administratorului, respectiv ALPAB.

Din cauza deficiențelor sistemului de iluminat din acest parc, în ultima perioadă am primit din partea cetățenilor Municipiului București mai multe sesizări, pe care le-am redirecționat, conform legii, către ALPAB”.

ADVERTISING

În consecință, am întrebat ALPAB de ce zona respectivă este neiluminată, dar și când s-ar putea rezolva problema.

ALPAB: E nevoie de bani și de o firmă specializată

Înainte de toate, ALPAB a confirmat că a primit, într-adevăr, de la PMB rețeaua de iluminat public din parcul Regele Mihai I (noua denumire a Herăstrăului – n.red.), în vederea reabilitării.

În acest sens, ”în 2018, a fost întocmit un studiu de fezabilitate în urma căruia prin HCGMB nr.756/22.11.2018 au fost aprobați indicatori tehnico-economici.

Ulterior, ALPAB a încheiat cu Compania Muncipală de Iluminat Public un contract privind Eficientizarea și modernizarea sistemului de iluminat public în parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău) prin utilizarea aparatelor de iluminat cu tehnologie LED, în coordonare cu realizarea sistemului de supraveghere video (...). Pentru anul 2021 au fost solicitate fonduri bugetare pentru continuarea obiectivului de investiții, dar nu au fost aprobate”, a transmis ALPAB pentru Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Ce se poate face pe termen scurt, fără investiţiile pe care PMB nu le-a aprobat? Absolut nimic, potrivit ALPAB.

”Cablurile de alimentare cu energie electrică a stâlpilor de iluminat sunt foarte vechi. ALPAB nu deține personal specializat și nici utilajele necesare pentru efectuarea acestor lucrări, iar pentru remedierea defecțiunii din zona mal-lac-complex Herăstrău este necesară intervenția unei firme de specialitate.

În funcție de alocările bugetare, vom contracta o firmă de specialitate care să facă verificări și să ne transmită o ofertă de preț, iar serviciile vor fi achiziționare prin Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (Sicap)”, a mai transmis ALPAB.

Cu alte cuvinte, promenada de pe malul estic al Herăstrăului rămâne în beznă, pe termen nelimitat.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇