BNR crește substanțial prognoza de inflație. Isărescu spune că cifrele „nu arată chiar frumos”

BNR crește substanțial prognoza de inflație. Isărescu spune că cifrele „nu arată chiar frumos”

Banca Națională a României (BNR) estimează că rata inflației va fi în jur de 5% pentru luna iulie, comparativ cu 3,9% cât a fost în luna iunie.

În plus, estimarea pentru inflația de la finalul anului este și ea în creștere – de la 4,1% la 5,6%, la fel ca cea pentru anul viitor – de la 3% la 3,4%.

Avansând astăzi aceste procente, guvernatorul BNR Mugur Isărescu apreciază că cifrele nu arată „chiar frumos”.

„Prognoza nu arată chiar frumos. După acest vârf care este deja în prezent, îl avem aici după noi, inflaţia care va fi anunţată peste 2 zile, sau mai degrabă după mine, ca să nu angajez pe mulţi colegi, va depăşi 5%, sau va fi în jur de 5%. Şi subliniez acest lucru pentru că de regulă când noi facem o prognoză la sfârşitul anului, să spunem va fi 5,6%, cum este şi aici, există tendinţa să se spună aşa: Banca naţională prognozează de acum înainte o inflaţia de 5,6%, preţurile vor creşte cu 5,6%. Nu este aşa.

ADVERTISING

Inflaţia e deja 5%, deci mai degrabă vedem, bineînţeles şi cu acţiunea politicii monetare, care a început deja să se întărească, mai degrabă vedem o temperare a creşterilor de preţ şi acesta este efortul nostru, să menţinem inflaţia între 5 - 5,5% până la sfârşitul anului pentru ca apoi, datorită efectului de bază indicele preţurilor de consum în ianuarie coboară deja sub 5%, pe la 4 şi ceva la sută.

Am punctat şi trimestrul III şi trimestru IV, sfârşit de trimestru ca să vedeţi că aceşti 5,6% nu este o noutate. Nu este o prognoză că preţurile vor creşte de acum înainte. Prognoza noastră este că prin eforturi, inclusiv în domeniul monetar, vom reuşi să ţinem preţurile undeva între 5 şi 5,5%. Mă refer la indicele preţurilor de consum. Deci creşterile din toamnă vor fi foarte mari. Pentru sfârşitul anului următor datorită faptului că dispare şi efectul de bază din in ianuarie cu electricitatea şi cel din vară cu gazele naturale prognoza noastră este indicele preţurilor de consum coboară la 3,4%”, a declarat, luni, Isărescu.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu suntem singurii

Motivul pentru majorarea estimărilor îl reprezintă creșterile de prețuri din energie, a explicat guvernatorul BNR.

Însă Isărescu dă asigurări că România nu este singura țară în care rata inflației este mare. El a evocat ca exemple Statele Unite, Ungaria, Polonia și Germania.

„Dar nu suntem singurii și nici nu ne putem decupla de lume. Scenariul pe care vi l-am prezentat nu este deloc apocaliptic. Este rezonabil față de ce se întâmplă în lume.

Când ai inflația în Statele Unite de 5,4%, în Ungaria în iunie deja 5,3%, în Polonia 5%, ca și ce estimăm noi că se va anunța peste câteva zile. Și în Germania, țara stabilității prețurilor și a unei inflații scăzute istoric după al doilea război mondial”, a detaliat el.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇