Economia românească se află pe o traiectorie pozitivă, dar să ne așteptăm la inflație și dobânzi mai mari la credite (Analiză)

Economia românească se află pe o traiectorie pozitivă, dar să ne așteptăm la inflație și dobânzi mai mari la credite (Analiză)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Economia românească se află pe o traiectorie pozitivă, iar anul pandemiei, cu efectele sale negative, va fi depăşit mai repede decât estimările iniţiale, arată o analiză a Moneycorp, cea mai mare instituţie de plăţi din Europa.

Cu toate acestea, inflaţia va continua să reprezinte o provocare pe tot parcursul anului 2021.

"Majorarea dobânzilor în actualul context macroeconomic ar putea să intervină mult mai devreme decât s-a anticipat. Companiile trebuie să îşi ia măsuri pentru a gestiona posibilele efecte asupra business-ului", avertizează Moneycorp România, într-un nou raport din seria Moneycorp Business Outlook.

ADVERTISING

Dinamica din piaţa valutară ar putea accelera pâna la finalul anului

Cursul euro se încadrează, în prezent, în prognozele de la inceputul anului, cu o medie constantă anuală de creştere de circa 2%.

Potrivit analiştilor, evoluţia cursului va fi influenţată, în perioada următoare, de modul în care motorul economic va reporni după un an de criză fără precedent, de evolutia inflatiei si nivelul dobanzii de referinţă.

"Creşterea economică marcată în ultimele două trimestre, mai rapidă decât în alte economii dezvoltate, vine să confirme recuperarea treptată a relaţiilor de business. Prognoza de creştere a exporturilor, pe fondul revenirii cererii din Germania, Franţa şi Italia, principalii noştri parteneri comerciali, va avea un impact pozitiv pentru economia romanească", afirmă Sebastian Bacioiu, head of dealing al Moneycorp Romania.

ADVERTISING

PNRR, o șansă istorică

O şansă istorică pentru Romania va fi consemnată şi de implementarea PNRR, program prin intermediul căruia ar urma să ajungă în ţară 29,2 miliarde de euro, bani care vor contribui în mod decisiv la relansarea economică.

Cheltuielile cu susținerea afacerilor au generat creșterea inflației

Programele de susţinere a economiilor, lansate la nivel internaţional, au generat cheltuieli extraordinare.  Dincolo de efectele pozitive – menţinerea business-urilor pe linia de plutire, salvarea a zeci de milioane de locuri de muncă – principalul efect negativ, luat în calcul încă din start, l-a reprezentat creşterea inflaţiei, spun analiştii.

ADVERTISING

"Toate economiile au fost prinse în acest carusel al creşterii preţurilor, scăderii consumului, a producţiei şi dificultăţile de aprovizionare generând o inflaţie semnificativă pe care o resimţim şi în România, 3,2% în luna mai.

În ţările din regiunea noastră, situaţia este similară. Ungaria are o inflaţie în acest moment de 5,1%, Polonia de 4,3% iar Cehia de 3,1%", arată analiza Moneycorp.

Potrivit experţilor, inflaţia va continua să reprezinte o provocare pe tot parcursul anului 2021, mai ales într-o economie slab capitalizată cum este cea românească.

Presiunilor inflaţioniste li se vor adăuga cele generate de posibila crestere a dobânzilor de referinţă, băncile centrale având la dispoziţie şi acest instrument de contracarare a creşterii inflaţiei.

Atenție: Urmează creșterea dobânzilor

"Ipoteza de creştere a dobânzilor este doar o chestiune de timp, în funcţie de evoluţia economiei. (...) Atât mediul de afaceri cât şi orice cetăţean cu credit (...) trebuie să se aştepte si să se pregătească pentru o potenţială creştere a dobânzilor la credite", a declarat Claudiu Ghebaru, senior dealer în cadrul Moneycorp.

Potrivit acestuia, un semnal în acest sens este aşteptat să vină şi din SUA, unde are loc cea mai rapidă revenire economică de după recesiunea din 1930, care însă a adus şi o inflatie de 4,2%, mult peste ţinta dorită. Drept urmare, FED a anunţat pentru anul 2023 cel puţin o creştere a dobânzilor de referinţă, mult mai repede decât aşteptările iniţiale (...).

Prezentă din 2016 în România, Moneycorp este cea mai mare instituţie de plăţi din Europa. În România, Moneycorp lucrează cu peste 1.000 de companii Corporate si IMM-uri, din domenii diverse precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale sau FMGC.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇