România e printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei şi în luna mai. Popa (BNR): Importăm inflaţie

România e printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei şi în luna mai. Popa (BNR): Importăm inflaţie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna mai până la 2,3%, de la 2% în aprilie.

Țările membre cu cele mai ridicate rate sunt Ungaria (5,3%) Polonia (4,6%), Luxemburg (4%), Lituania (3,5%) şi România (3,2%), arată datele publicate, joi, de Eurostat.

Comparativ cu situaţia din luna aprilie 2021, rata anuală a inflaţiei a scăzut în patru state membre, a rămas stabilă într-un singur stat şi a crescut în 22 de ţări. În rândul acestora din urmă se regăseşte şi România.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,8% în luna mai a acestui an, de la 3,2% în aprilie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,70%, mărfurile alimentare cu 1,52%, iar serviciile cu 2,78%.

ADVERTISING

Popa (BNR): Importăm inflaţie

Pericolul inflaţionist nu trebuie omis pentru că în această perioadă este real, iar România importă inflaţie, a afirmat, joi, într-o videoconferinţă de specialitate, Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Eu cred că pericolul inflaţionist nu trebuie omis. În această perioadă este real, importăm inflaţie. Preţurile internaţionale la mărfuri au crescut semnificativ, însă trebuie să spun că facem ceea ce facem de obicei.

ADVERTISING

Banca Naţională este la datorie. Suntem atenţi aşa cum ne ştiţi. Acest proces ar putea fi tranzitoriu, ar putea fi de moment sau ar putea avea un caracter mai degrabă permanent. Însă acestea sunt întrebări importante pe care vă asigur că ni le punem, căutăm şi găsim răspunsuri.

Avem şi ştim că avem o răspundere mare în faţa cetăţenilor, aceea de a prezerva puterea de cumpărare a monedei naţionale. Avem mandatul de stabilitate a preţurilor", a declarat Cristian Popa, la videoconferinţa "Sistemul bancar după un an de pandemie", organizată de ziarul Bursa.

ADVERTISING

De asemenea, el a declarat că recuperarea a pierderii de PIB din 2020 va avea loc anul acesta.

Întrebat cu privire la riscurile la adresa economiei din perioada următoare, el a menţionat riscul inflaţiei şi spus că "nu trăim izolaţi", iar atunci când creşte preţul petrolului sau materiilor importăm aceste evoluţii.

Citește și:



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇