Războiul dintre Clotilde Armand și Romprest: Cine plătește sortatorii și la ce-i ajută asta pe bucureștenii sufocați de gunoaie?

Războiul dintre Clotilde Armand și Romprest: Cine plătește sortatorii și la ce-i ajută asta pe bucureștenii sufocați de gunoaie?

Primăria Sectorului 1 a anunțat că a început să plătească direct firmele care sortează gunoiul, astfel încât Romprest să nu mai susțină că tocmai din cauza datoriilor către acestea nu reușește să strângă la timp gunoiul.

”Primăria Sectorului 1 a reușit să deschidă astăzi dimineață porțile sortatorilor și să-i plătească direct (în ciuda piedicilor puse de Romprest) iar gunoiul a început să fie ridicat. În doar 3 ore de la deschidere Romprest a depozitat peste 260 tone de gunoi”, a scris Clotilde Armand pe Facebook.

Nici Primăria și nici Clotilde Armand n-au menționat ce sume s-au plătit către societățile sortatoare - numite Rom Waste Solutions SA, 3R Green și Iridex - și nici în ce temei juridic s-au făcut plățile.

ADVERTISING

Cu alte cuvinte: de ce până acum nu s-a putut, iar acum a fost posibil? Va putea plăti și de acum încolo primăria direct sortatorii?

SpotMedia.ro a solicitat informații atât de la Primăria Sectorului 1, cât și de la primarul Clotilde Armand. Până la momentul publicării acestui articol, nu am primit niciun răspuns.

Romprest: Primăria n-a plătit sortarea pentru toate deșeurile. Sunt datorii din iulie 2020

Directorul de management al Romprest, Ioana Marinel, a precizat pentru SpotMedia.ro că, de fapt, nici până acum, prin intermediul Romprest, primăria de sector n-a plătit integral serviciile de sortare.

ADVERTISING

”Activitatea de salubrizare presupune mai multe componente. Avem colectarea deșeurilor de la populație și instituții din subordinea Primăriei Capitalei. Primăria Sectorului 1 a achitat facturile emise de Romprest pentru aceste operațiuni.

Apoi, avem salubrizarea stradală. În urma măturatului, rezultă deșeuri. Iar gestionarea lor e cuprinsă în tariful de măturat stradal, pe care primăria nu îl achită.

Și tot aici, la curățenia stradală, sunt trecute și deșeurile din depozite necontrolate (pungile cu gunoi pe care le lasă oamenii pe trotuare sau pe spațiul verde - n.red.). Din cauză că nu li se cunoaște proveniența, ele sunt decontate tot aici.

ADVERTISING

Or, la curățenia stradală, Primăria înregistrează restanța către Romprest din 1 iulie 2020. Între aceasta dată și 31 octombrie, primăria nu a plătit deloc salubrizare stradală.

Apoi, în 2020, s-au plătit jumătăți de lună. Romprest facturează la 15 zile. Primăria achita factura din prima parte a lunii, dar nu și pe cea din a doua jumătate a lunii. O plată preferențială a facturilor”, a precizat Ioana Marinel.

Directorul de management susține că Romprest a fost de acord ca Primăria Sectorului 1 să plătească direct serviciile către sortatori. Dar asta numai în cazul în care primăria ar fi fost de acord să achite, la zi, toate serviciile prestate de colectare și transport facturate de Romprest.

”Eram gata să ne dăm acordul de principiu. Pentru că, în caz contrar, nu are sens. Dacă nu mă plătești, nu voi mai reuși, în curând, să colectez și să transport gunoiul.

Și, atunci, ce plătești direct către sortator, care este ultima verigă din lanț și lucrează cu deșeurile pe care eu trebuie să i le duc?”, a mai spus Ioana Marinel.

Până la acest moment, părțile nu au ajuns la un acord.

Clotilde Armand pare hotărâtă să nu plătească integral facturile către Romprest, considerând că parte dintre tarife au fost calculate ilegal și că bugetul sectorului nu suportă asemenea plăți.

În aceste condiții, Armand a anunțat că, în următoarea ședință de Consiliu Local, va propune rezilierea contractului cu Romprest. N-ar fi deloc exclus ca proiectul inițiat de Clotilde Armand să fie respins.

Un lucru e cert: în loc să se rezolve, criza gunoiului din Sectorul 1 pare mai degrabă să se acutizeze. Iar asta înseamnă că pe bucureșteni îi mai așteaptă o vreme în care vor fi obligați să stea cu gunoiul pe străzi.

Cât anume va mai dura această situație nimeni n-ar putea spune, pentru moment.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇