Ce ştim până acum despre “varianta de interes” Lambda

Ce ştim până acum despre “varianta de interes” Lambda

Numărul infecţiilor cauzate de varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2 este în creştere în Statele Unite, unde au fost identificate până acum peste 1.000 de cazuri.

Deşi varianta Delta continuă să provoace de departe cele mai multe cazuri de Covid-19 în această ţară (reprezintă 83 la sută din cazurile noi), experţii în boli infecţioase spun că Lambda este o variantă pe care o monitorizează îndeaproape, potrivit CNN.

Varianta Lambda a fost identificată prima dată în Peru, în luna decembrie. Dacă Delta este o variantă care determină îngrijorare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Lambda este considerată “o variantă de interes”.

ADVERTISING

Potrivit specialistilor, virusul cunoaşte noi mutaţii în fiecare zi şi, în unele cazuri,  aceste mutaţii îi dau virusului anumite avantaje în detrimentul oamenilor – şi acesta, spun ei, este şi cazul variantei Lambda.

Sunt în continuare multe lucruri pe care încă nu le cunoaştem în legătură cu această variantă.

Studii recente au arătat că prezintă mutaţii care o fac să se transmită mai uşor decât tulpinile originale ale coronavirusului, însă este în continuare rar întâlnită în SUA, la aproximativ şapte luni de când a fost identificată prima oară.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, nu se stie nici cât de eficiente sunt vaccinurile în cazul acestei variante.

Un studiu din iulie, realizat în laborator, a indicat că persoanele cărora le-a fost administrată o singură doză de Johnson & Johnson ar putea avea nevoie de încă una pentru o mai bună protecţie faţă de noile variante ale coronavirusului, printre care şi Lambda.

Un studiu separat prepublicat, realizat de cercetători din Japonia, a arătat că anumite mutaţii ale variantei Lambda ar face-o rezistentă la imunitatea indusă de vaccinuri, dar este nevoie de cercetări mai amănunţite pentru a se stabili cu certitudine acest lucru.

ADVERTISING

Cea mai bună cale de a preveni răspândirea a noi variante, recomandă cercetătorii, este vaccinarea, evitarea călătoriilor internaţionale şi respectarea măsurilor de prevenire, cum sunt purtatul măştii, distanţarea fizică şi evitarea aglomeraţiei.

C.S.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇