Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul chinezesc CoronaVac

Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul chinezesc CoronaVac

Varianta Lambda ar putea fi o adaptare a coronavirusului la vaccinul chinezesc CoronaVac, arată un nou studiu realizat de cercetători din Chile.

Specialiștii au plecat de la premisa că, deși multe persoane sunt vaccinate în Chile, transmiterea virusului în comunitate tot este mare. Motivul – majoritatea persoanelor au fost imunizate cu vaccinul chinezesc CoronaVac.

„Rezultatele noastre indică faptul că mutațiile prezente în proteina spike a variantei Lambda conferă un grad de infecțiozitate crescut și nu reacționează la anticorpii neutralizanți generați de CoronaVac. Aceste date întăresc ideea că în țările cu o circulație ridicată a SARS-CoV-2 campaniile de vaccinare în masă trebuie să fie însoțite de campanii de supraveghere strictă care, prin secvențiere genomică, să permită identificarea de noi mutații ale proteinei spike și de studii imunologice care să determine impactul acestor mutații asupra imunității și eficienței vaccinurilor”, arată oamenii de știință.

ADVERTISING

Varianta Lambda a apărut în Peru, în august anul trecut. Acum, ea este varianta dominantă în această țară. Deja a fost depistată în 29 de țări.

Deocamdată, OMS nu a inclus varianta Lambda pe lista cu variante de Covid „îngrijorătoare”. Totuși, este o „variantă de interes”, fiind supravegheată de OMS.

Vezi și Varianta Lambda se răspândeşte în America Latină

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇