Primăria Capitalei a cheltuit jumătate de milion de lei pe un show fără spectatori și care nici măcar nu s-a difuzat integral pe internet

Primăria Capitalei a cheltuit jumătate de milion de lei pe un show fără spectatori și care nici măcar nu s-a difuzat integral pe internet

Primăria Capitalei a plătit aproximativ 500.000 de lei pentru un spectacol de lumini anunțat cu întârziere și care nici măcar n-a mai fost difuzat integral online. Firma la care merge grosul banilor a fost înființată de Sebastian Ghiță și a primit anul trecut încredințări directe de peste 1 milion de lei de la administrația Bucureștiului.

Pe 11 iunie Centrul de Creație, Arte și Tradiție a Municipiului București (CREART) din subordinea Primăriei Capitalei a organizat un spectacol cu lumini proiectate pe fațada Palatului Parlamentului.

Respectivul spectacol s-a ținut cu ocazia debutului Campionatului Euro 2020.

Primăria Generală n-a dorit atunci să anunțe din timp evenimentul. Motivul invocat: să nu se îngrămădească bucureștenii în Piața Constituției, la spectacol, și să nu riște, astfel, să se infecteze cu noul coronavirus.

Dar cum în seara de 11 iunie a și plouat abundent, nici după anunțarea evenimentului oamenii nu s-au îngrămădit în piață, să vadă show-ul de lumini.

ADVERTISING

Potrivit PMB, respectivul spectacol a început la ora 21.00, în seara zilei de 11 iunie și a durat 15 minute. S-a reluat apoi, iar și iar, fără întrerupere, până la ora 23.00.

La solicitarea SpotMedia.ro, PMB a transmis că, printr-o procedură proprie, CREART a contractat societatea SC 360 Revolution SRL pentru a organiza acest show.

În Sicap figurează un contract încredințat de CREART din catalogul electronic (o formă de încredințare directă - n.red.) către SC 360 Revolution SRL pe data de 4 iunie 2021 (cu doar o săptămână înainte de spectacol - n.red.).

În prezent, principalul asociat în această societate este Ioan Daniel Buduluș. Alături de el, mai figurează ca asociați și Silviu Ioan Gheorghiu (cu 8% din participație) și Ioan Adrian Pochișcan (cu 4% din participație), potrivit portalului cu informații de business listăfirme.ro.

Firma a fost însă, înființată, în anul 2007, de alți 2 întreprinzători: Gabriel Roescu și Sebastian Ghiță.

În 2010 - potrivit mențiunilor din Monitorul Oficial - Buduluș și Sebastian Ghiță erau asociați la SC 360 Revolution SRL. Din 2011, însă, Buduluș figurează ca unic acționar.

ADVERTISING

Pentru showul din seara zilei de 11 iunie, PMB susține că a achitat, per total, prin CREART, suma de 496.050 lei (circa 100.000 de euro).

360 Revolution SRL este o firmă căreia administrația Firea i-a dat, în 2020, contracte prin încredințare directă în valoare de peste un milion de lei.

Cel mai mare contract, în valoare de 834.600 de lei, i-a fost încredințat firmei de către Centrul de proiecte educaționale Prodeus (din subordinea PMB) pentru amenajarea unor zone de la Muzeul Copiilor.

Potrivit informațiilor de pe siteul Prodeus, respectivul muzeu este momentan închis (și nu a putut fi vizitat nici cu ocazia Nopții Muzeelor).

Pentru ”dansul fântânilor” a plătit Apa Nova

Tot în seara zilei de 11 iunie, PMB a organizat un ”dans al fântânilor” arteziene din Piața Unirii.

ADVERTISING

Instituția n-a dorit să anunțe din timp nici respectivul eveniment - care a durat doar 10 minute - susținând, de asemenea, că dorește să prevină aglomerația și răspândirea noului coronavirus.

Potrivit PMB, costurile pentru dansul fântânilor au fost suportate integral de societatea Apa Nova SA (căreia Bucureștiul i-a concesionat serviciile de apă și canal până în 2037 - n.red.).

De fapt, pentru a filma ambele spectacole, CREART a plătit o altă firmă numită Guarana Production SRL. Aceasta a primit 31.698 lei, potrivit unui răspuns formulat de PMB la solicitarea SpotMedia.ro.

Guarana Production SRL a fost înființată în 2015 și îi aparține lui Ionuț Iancu Moraru. Potrivit Finanțelor, societatea a raportat, în ultimii 5 ani, că are un singur angajat.

PMB susține că, potrivit contractului, Guarana avea datoria să pună la dispoziția CREART filmări integrale ale evenimentelor și diverse montaje (cut-uri, aftermovie etc.)

Până la momentul publicării acestui material, n-am reușit să identificăm pe rețelele de socializare sau pe vreunul dintre siteurile administrației Capitalei filmările integrale ale spectacolului de lumini și a dansului fântânilor.

De fapt, potrivit PMB difuzate au fost ”cut-uri video și aftermovie-ul oficial al evenimentului” care ”pe pagina de Facebook proprie (a CREART- n.red.), au înregistrat un reach de 42.900 și peste 16.000 de vizualizări”.

Un exemplu de material difuzat este cel de mai jos:

BUCHAREST CELEBRATING FOOTBALL - official aftermovie

„Bucharest, celebrating football” – Bucureştiul, în calitate de Oraş Gazdă, a marcat vineri, 11 iunie, deschiderea celui mai mare Campionat European de Fotbal organizat vreodată – UEFA EURO 2020, cu o serie de proiecţii 3D video mapping pe faţada Palatului Parlamentului. Simultan, a avut loc un „dans” al Fântânilor Urbane din Piața Unirii, momentele fiind concepute în jurul simbolisticii UEFA. #EURO2020 #BucharestHostCity

Publicată de creart pe Luni, 14 iunie 2021

De ce nu s-au difuzat show-urile integral - deși sunt plătite în bună parte din bani publici - e greu de înțeles.

Ce a cerut UEFA de la Primăria Bucureștiului și cu câți bani a contribuit

Am întrebat Primăria Capitalei dacă UEFA a obligat-o să organizeze aceste evenimente. Iată ce ne-a transmis instituția.

”Turneul Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 a fost declarat eveniment sportiv de interes public și de importanță națională, conform Hotărârii de Guvern nr. 1093 din 11 decembrie 2013 privind declararea de interes public și de importanță națională a Campionatului European de Fotbal 2020 (...)

În baza Contractului ce a fost încheiat pentru orașul București cu ocazia Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2020, având ca părți, UEFA, PMB și FRF, conform documentației oficiale a UEFA, fiecare din cele 12 orașe-gazdă aveau obligativitatea organizării unui Fan Zone - zonă dedicată suporterilor.

Având în vedere restricțiile sanitare impuse de pandemia Covid-19, „Fan Zone Bucharest” nu a mai putut fi organizat de CREART.

Astfel, în data de 11 iunie 2021, prima zi a Turneului UEFA, sub conceptul
„Bucharest, celebrating footbal”, a fost realizat show-ul de 3D Video Mapping și Lumini Arhitecturale pe fațada centrală a Palatului Parlamentului.

Menționăm faptul că proiecțiile video mapping 3D de pe fațada Palatului
Parlamentului erau parte a conceptului inițial Fan Zone Bucharest, reprezentând elementul unic – Spectacular, solicitat de UEFA, conform documentației oficiale, pentru care Forumul Internațional a oferit sprijin financiar Orașului Gazdă – București, în valoare de 50.000 euro.

Proiecțiile din Piața Constituției au avut loc în prima zi a Turneului UEFA, fiind singurul proiect de acest gen la nivelul evenimentelor organizate de toate Orașele-Gazdă”, a transmis PMB, la solicitarea SpotMedia.ro.

Rămâne să aflăm dacă măcar de acum încolo Primăria Capitalei are de gând să difuzeze integral înregistrările spectacolelor.

Sau dacă va învăța, în sfârșit, să organizeze evenimente care să nu mai risipească inutil banii publici, ci chiar să-i și bucure pe bucureșteni.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇