Sebastian Ghiță scapă definitiv de dosarul în care a fost judecat alături de şefi din Poliţie şi Pachet. Un rol esenţial a jucat Secţia Specială

Sebastian Ghiță scapă definitiv de dosarul în care a fost judecat alături de şefi din Poliţie şi Pachet. Un rol esenţial a jucat Secţia Specială

Sebastian Ghiță a scăpat definitiv de dosarul în care a fost judecat alături de şefi din Poliţie şi Pachet, după ce instanţa supremă a respins cererea de revizuire formulată de Secţia Judiciară a Parchetului General împotriva unei decizii din 2019 a ÎCCJ.

Mai exact, Înalta Curte şi-a menţinut hotărârea prin care judecătorii luau act de faptul că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie a retras apelul formulat de DNA în dosarul respectiv.

În acel dosar, Ghiţă a fost achitat pentru toate cele şase acuzaţii, respectiv: dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi conducere fără permis.

ADVERTISING

„Respinge, ca inadmisibilă, cererea de revizuire formulată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018” a decis ÎCCJ, sentinţa fiind definitivă.  

Unul dintre membrii completului de judecată a formulat o opinie separată. 

Constată imposibilitatea verificării admisibilităţii cererii de revizuire formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Judiciară împotriva deciziei penale nr. 175 din data de 28 iunie 2019, pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2525/1/2018, până la soluţionarea, de către Curtea Constituţională, a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 alin. (3) şi art. 457 alin. (1) din Codul de procedură penală, ambele cu privire la cazul de revizuire prevăzut de art. 453 alin. (1) lit. f) din Codul de procedură penală”, a considerat judecătorul.

ADVERTISING

Soluţia pronunţată de ÎCCJ în 2019 şi pentru care Parchetul General a solicitat revizuirea prevedea că instanţa supremă ia act de declaraţia Secţiei Speciale de retragere a apelului formulat de DNA împotriva sentinţei penale din 14 iunie 2018, prin care fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă şi mai mulţi foşti şefi de Parchet şi Poliţie din Prahova erau achitaţi pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Prin acea sentinţă, Ghiţă era găsit nevinovat pentru toate cele şase acuzaţii din acest dosar: dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi conducere fără permis.

ADVERTISING

După decizia SIIJ de retragere a apelului în acest dosar, DNA a anunţat că „Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a luat decizia de retragere a apelului la data de 10 iunie 2019, iar la data de 13 iunie 2019 a retras efectiv apelul şi în aceeaşi zi a notificat conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie să ia act despre acest lucru”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇